Wat er ook gebeurt met de Amerikaanse economie, Home Depot kent nu al zijn eigen harde landing. De aandelenkoers is met een kwart gedaald na een winstwaarschuwing donderdag. Het was een slecht dag voor aandelen in het algemeen maar de brutale behandeling door de beleggers van de keten van doe-het-zelfzaken wijst op het feit dat het beschouwd werd als een van de weinige veilige aandelen in de Dow Jones.

Home Depot heeft tenslotte het beste managementteam van de sector. Het domineert de sector met een marktaandeel van 15 procent in de VS. En die sector groeit sneller dan de economie dankzij de groei van de gezinnen en van het aantal mensen dat zijn eigen huis bezit. Er werd zelfs gedacht dat de doe-het-zelfmarkt het geld ophaalde dat de consumenten niet meer uitgaven in klerenwinkels en warenhuizen.

Die theorie is niet volledig dood. Home Depot legt de oorzaak van zijn problemen bij enkele specifieke problemen. De belangrijkste oorzaak is de daling van de prijs voor hout en aanverwante bouwmaterialen, zijn belangrijkste producten. En het heeft zijn groeiverwachtingen maar een klein beetje teruggeschroefd. De groei van de verkoop gaat van 6 naar 4 procent en de groei van de winst van 25 naar 17 procent voor het jaar 2000. Volgend jaar verwacht het bedrijf dat het weer rond 25 procent zit.

Maar er zijn onmiskenbaar gelijkenissen met de vorige vertraging van de Amerikaanse economie in 1994-'95. Opnieuw vertragen vergelijkbare verkoopcijfers op een moment dat het bedrijf zijn verkoopruimte op een agressieve manier vergroot met ongeveer 20 procent per jaar.

Dat leidt tot kleine marges. Toen bereikte de koers-winstverhouding van Home Depot een dieptepunt van 20. Nu staat het aandeel op een verhouding van 30 dus doen beleggers er beter aan voorzichtig te zijn.

© The Financial Times