ABU DHABI (bloomberg) -- De Opec, de organisatie van olie-exporterende landen die instaat voor 40 procent van 's werelds oliebevoorrading, is bereid de productie voor de vierde maal dit jaar op te drijven als de prijs per vat nog twee weken boven 28 dollar blijft. Dat verklaarde de Saudische minister van Olie, Ali al-Naimi, in Abu Dhabi voor een ontmoeting met zijn collega's van de andere Golfstaten.

Hij voegde er nog aan toe dat de Opec in dat geval niet zou wachten met de verhoging van de productiequota tot de volgende bijeenkomst van de Opec-ministers, gepland op 12 november. Tegelijk verklaarde hij ,,ernstig bezorgd'' te zijn over een forse prijsdaling in het tweede kwartaal van volgend jaar als gevolg van de groei van de voorraden in de wereld met 2 miljoen vaten per dag. De wereldvraag naar olie zakt traditioneel in het tweede kwartaal omdat de winter in het noordelijk halfrond dan voorbij is.

De Opec-leden hebben afgesproken de productie te verhogen als de prijs van een vat ruwe olie twintig opeenvolgende werkdagen boven de 28 dollar staat. Afgelopen vrijdag was dat alweer voor de tiende dag op rij het geval.

De Verenigde Staten, de grootste olieconsument ter wereld, heeft de Opec al opgeroepen tot een nieuwe productieverhoging om de prijzen te doen dalen.

Die zaten het grootste deel van de voorbije zes maanden tegen de recordhoogtes van tien jaar geleden, ten tijde van de Golfoorlog, aan.

Saudi-Arabië, de grootste exporteur van de Opec, en de andere leden van het kartel hebben de productiequota dit jaar al in april, juli en oktober verhoogd. De Opec produceert nu 29 miljoen vaten per dag, dicht bij haar historisch maximum. Volgens de olieproducerende landen is er dan ook geen gebrek aan olie. ,,De bevoorrading is volgens mij meer dan voldoende'', verklaarde al-Naimi, ,,maar onze eerste zorg is nu de prijzen naar beneden krijgen''. Afgelopen donderdag piekte de prijs van een vat Brent-olie tot 35,3 dollar, aangewakkerd door de vrees dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen de oliebevoorrading vanuit het Midden-Oosten in het gedrang brengt.

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn de enige van elf Opec-leden die nog over bijkomende productiecapaciteit beschikken. De Saudische minister verzekerde de consumenten in het Westen dat de huidige onrust de bevoorrading niet in het gedrang brengt. Dat Saudi-Arabië de olie zou gebruiken als een politiek wapen, deed hij af als ,,pure speculatie''.

Op dit moment heeft geen enkel land in het Midden-Oosten laten verstaan dat het de oliekraan zou dichtdraaien. Niettemin zit de vrees voor problemen in de oliebevoorrading er in het Westen in. De Arabische woede over de steun van het Westen aan Israël, in het bijzonder van de Verenigde Staten, is groot.