Tanks vol (dure) olie
© ap
BRUSSEL (bloomberg, reuters, eigen berichtgeving) -- Wellicht vandaag stemmen de raden van bestuur van de Amerikaanse oliereuzen Chevron en Texaco in met een fusie. Het grotere Chevron zou Texaco via een aandelenruil overnemen voor 37 miljard dollar (ruim 1.700 miljard frank). Daarmee zet de hevige consolidatietendens in de oliesector door.

De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal en de Britse Financial Times brachten zaterdag het nieuws uit van de nieuwe op til zijnde oliefusie. De wellicht vriendelijke overname van Texaco door Chevron zou een nieuwe groep opleveren met een beurskapitalisatie van ongeveer 85 miljard dollar (bijna 4.000 miljard frank). Bronnen dichtbij het dossier spreken van een overnameprijs van 0,77 aandeel Chevron in ruil voor 1 aandeel Texaco. Daarmee wordt Texaco gewaardeerd op 64,97 dollar per aandeel, een premie van achttien procent tegenover de slotkoers vrijdag.

De gefuseerde groep zou, naar omzet, de vierde grootste oliegroep ter wereld worden, na het Amerikaanse ExxonMobil, het Brits-Nederlandse Koninklijke Olie/Shell en het Brits-Amerikaanse BP Amoco.

Chevron en Texaco zijn de tweede en derde grootste Amerikaanse oliemaatschappij. Het is niet de eerste keer dat beide bedrijven praten. Vorig jaar in juni liep een fusiepoging stuk, naar verluidt omdat er geen akkoord gevonden werd over de uiteindelijke prijs en over wie van de twee de controle zou uitoefenen.

Maar Chevron en Texaco moesten almaar heviger opboksen tegen de giganten die (ExxonMobil, BP Amoco, Shell, TotalFinaElf) wel consolideerden en op die manier sterk op de kosten konden besparen. In vergelijking met sterke beursprestaties van sectorgenoten (ExxonMobil steeg het voorbije jaar met 26 procent), bleven Chevron (- 4,6 procent op de beurs) en Texaco (- 8 procent op jaarbasis) achter. Vandaar dat de gesprekken weer aangeknoopt werden. Het samengaan zou Chevron en Texaco jaarlijks een kostenbesparing van ongeveer 1,2 miljard dollar moeten opleveren, menen analisten.

Een eventuele fusie kan duchtig banenverlies met zich meebrengen. Toen Exxon vorig jaar in november Mobil overkocht, werden 19.000 jobs geschrapt. Ook Chevron en Texaco hebben heel wat overlappingen. De twee bedrijven samen tellen bijna 55.000 medewerkers wereldwijd. Ze zijn allebei sterk aanwezig in West-Afrika, de voormalige Sovjet-Unie en Latijns-Amerika. Samen runnen ze al Caltex, hun raffinaderij- en marketing joint venture op de Aziatische markt. Op de Beneluxmarkt is Texaco nadrukkelijk aanwezig. De Benelux-afdeling van Texaco telt ongeveer 350 medewerkers en is goed voor ruim 21 miljard frank omzet.

Wereldwijd produceerde Chevron vorig jaar 1,5 miljoen vaten olie, Texaco 1,2 miljoen. Chevron heeft ook meer vaten olie in reserve dan het kleinere Texaco: 6,2 miljard vaten tegenover 4,8 miljard. Het wordt wel nog afwachten hoe het nu verder moet met de al bestaande samenwerkingsverbanden tussen Shell en Texaco.

Als de fusie doorgaat, komt er een zware druk op de schouders van middelgrote spelers als het Italiaanse Eni (nummer zes in de wereld) en het Spaanse Repsol. Die moeten nu versneld naar een fusiepartner zoeken, willen ze overeind blijven.