WASHINGTON (bloomberg) -- De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed) is bereid om de rente laag te houden zo lang als nodig is om terug aan te knopen met een normale economische groei. Die geruststelling gaf Fed-voorzitter Alan Greenspan gisteren tijdens zijn halfjaarlijkse verschijning voor de commissie Financiële Zaken van het Huis van Afgevaardigden.

Tijdens de vragensessie na zijn speech liet Greenspan nog eens duidelijk verstaan dat er op korte termijn geen sprake zal zijn van een renteverhoging, tenzij er een ,,significante'' verbetering is van de economie.

Greenspan zei in zijn speech te verwachten dat de economie in de komende kwartalen zal aantrekken dankzij de gecombineerde werking van stijgende beurskoersen, lage rentevoeten en een nieuwe belastingverlaging. Maar hij herhaalde ook dat de Fed waakzaam blijft tegen elke vorm van deflatie.

De Fed-voorzitter sloot in zijn speech de deur niet voor verdere renteverlagingen. Momenteel staat de Amerikaanse basisrente al op een historisch laag peil van 1 procent. De Fed verwacht dat niet alleen de economische groei, maar ook de Amerikaanse inflatie later dit jaar zal aantrekken tot 1,5 %.