Het nemen van de vele voorschotjes op een verwacht snel herstel van de Amerikaanse economie werd gisteren aanvankelijk verder in vraag gesteld als gevolg van de tegenvallende retailcijfers in de VS.

In Azië werd de daling aangevoerd door exportgevoelige aandelen als Canon en Samsung Electronics nu de Amerikaanse retailcijfers in november de scherpste daling lieten zien in tien jaar tijd. Canon verloor 3,5 procent tot 4.360 yen, Sony moest 1,5 procent afgeven tot 5.790 yen. De Topix index in Japan zakte voor het eerst in 2,5 maanden onder de 1.000 punten. Ook de halfgeleidersector stond onder druk als gevolg van tegenvallende bestellingen en bezorgdheid over de winstgevendheid. Tokyo Electron, de nummer twee in Japan als fabrikant van apparatuur voor de halfgeleidersector, liet 1,9 procent liggen. De daling in de sector kwam er als gevolg van waarschuwingen van Lucent en Ciena die grotere verliezen in het vooruitzicht stelden.

Samsung Electronics, de grootste Koreaanse uitvoerder, ging 3,2 procent achteruit tot 256.500 won. Hyundai Motor liet 3,1 procent liggen. In Australië verloor News Corp twee procent.

Ook Europa werd met de realiteit op het terrein geconfronteerd. Maar nieuwe economische cijfers uit de VS beperkten de schade. Zo bleek dat de industriële productie in november bij Uncle Sam slechts met 0,3 procent daalde, daar waar pessimisten op een daling van 0,7 procent hadden gemikt na de scherpe daling van 1,7 procent in oktober. De capaciteitsbenutting (74,7 procent) was ook al iets beter dan verwacht terwijl de voorraden met 1,4 procent zakten, de sterkste daling sinds het bijhouden van cijfers in 1992.

De FTSE Eurotop 300 index stond even voor 18 uur 0,85 procent lager terwijl de DJ Euro Stoxx 50 index 1,04 procent in het rood stond. De volumes waren laag in wat handelaren ,,pre-kerstmisdagen'' noemden. In de VS stonden de indicatoren op richtingloos en dat hielp grote verliezen te vermijden. Bij de verliezers waren onder meer de technologie-aandelen. Een gevolg van de spectaculaire winst die dergelijke aandelen boekten sinds 21 september. Beleggers verkopen die aandelen met plezier nu aan anderen.

Alcatel, al maanden de meest volatiele speler in de DJ Euro Stoxx index, verloor gisteren 4,1 procent. Ook gezondheidsaandelen gingen lager als gevolg van de negatieve vooruitzichten bij Bristol-Myers Squibb. Het Zwitserse Roche liet 2,4 procent liggen terwijl het Britse GlaxoSmithKline 1,1 procent afgeslankt werd.

Crédit Agricole was één van de weinige lichtpunten maar dat was kunstmatig. Het Frans bankenaandeel kwam met weinig papier naar de beurs en doordat deze nieuwkomer in de CAC-40 komt, moeten indexvolgers het aandeel op de markt bijkopen.

In Brussel was het de laatste dag van Fortis B. Volgende week gaat Fortis als één aandeel door het leven. Het B-papier steeg bijna 5 procent tot 27,5 euro. Analisten geven het aandeel niet veel verder opwaarts potentieel als gevolg van probleemkredieten en een zwakke economie. IBA verloor 2,63 procent tot 18,5 euro nadat het bedrijf bekend maakte dat de privéplaatsing in de VS niet doorgaat. Delhaize moest 2,91 procent lager tot 55 euro als gevolg van de slechte retailcijfers in de VS. Discounter Colruyt zakte 2,97 procent en dat is merkwaardig omdat consumenten bij een recessie dure supermarkten als Delhaize inruilen voor discounters als Colruyt.

Amerika was richtingloos. Beleggers bleven op de zijlijn nu het onduidelijk is wanneer het herstel er komt. De Dow Jones noteerde kort na de middag 0,15 procent in het rood terwijl de Nasdaq een half procentje liet liggen. McDonnald's gaf de Dow enige steun door groei te voorspellen voor komend jaar.