BRUSSEL (bloomberg) -- Berichten over een mogelijke overname van Immunex door Amgen hebben de beleggers gisteren verontrust. De koersen van beide biotech-aandelen daalden fors. Als de fusie er komt, wordt het de grootste deal in de geschiedenis van de biotechnologiesector.

Amgen is nu al 's werelds grootste biotechbedrijf en zou met Immunex erbij de onbetwiste marktleider worden. Maar de beleggers vrezen dat Amgen veel zal betalen voor de overname van Immunex. Er is sprake van iets meer dan 30 dollar per aandeel. Immunex noteerde gisteravond 25,31 dollar, of 1,65 dollar minder dan de slotkoers van donderdag. De beleggers straften Amgen gisteren nog meer af. Het aandeel moest tot 7,2 procent achteruit. Kort voor sluitingstijd bedroeg het verlies 3,25 dollar tot 56,94 dollar per aandeel.

De overname van Immunex door Amgen ligt niet voor de hand. Het Amerikaanse farmabedrijf American Home Products heeft een belang van 41 procent in Immunex en beschikt bovendien over de verkooplicentie voor het succesrijkste geneesmiddel van dat biotechbedrijf. Het gaat om Enbrel, een middel dat ingezet wordt om door artritis veroorzaakte reumatische aandoeningen te behandelen. Het middel haalt momenteel een omzet van 750 miljoen dollar (832 miljoen euro) maar Immunex gaat ervan uit dat het geneesmiddel tegen 2005 afstevent op een omzetcijfer van 4 miljard dollar (4,44 miljard euro).