In Frankrijk, Ierland en Nederland werden gisteren de eerste euromunten aan particulieren uitgereikt. Omdat het in die landen ook nog werkdag was, leverde dat een kleine stormloop op. In ons land rollen vandaag de eerste euromunten.

In Nederland hebben de kits een waarde van 3,88 euro maar ze werden gratis bedeeld. Dat zorgde voor een flinke toeloop, onder meer bij Shell-benzinestations en bij de Hema-warenhuizen.

In eigen land kan u vandaag bij banken en postkantoren vanaf 9 uur (tenzij het kantoor later opent) eurominikits kopen. Ook in een aantal trein- en metro- en busstations worden ze aangeboden. Het zakje bevat 29 euromunten, ten minste twee van de acht afzonderlijke stukken, voor een waarde van 12,40 euro of 500fr.

Met die euro's kan u voorlopig niets aanvangen. Tenzij ze leren kennen. Tot 1 januari is het verboden er aankopen mee te doen. Mocht u dat toch proberen dan riskeert u vervolging. Dan worden de euro's waarmee u wilde betalen in beslag genomen. Bovendien riskeert u een gevangenisstraf van 8 dagen tot drie maanden en/of een geldboete van 5.200 tot 200.000 frank. Zo'n vaart zal het wellicht niet lopen. De wet was zelfs gisteren, achttien dagen voor de invoering van de eenheidsmunt, nog niet gepubliceerd in het Staatsblad en was dus nog niet van toepassing.

Er zijn 5,5 miljoen eurominikits, dat is anderhalf miljoen méér dan oorspronkelijk voorzien. De banken verwachten vandaag geen massale vraag, al worden toch heel wat kandidaten verwacht. Zo'n eurominikit is namelijk een gedroomd kerstcadeau.

De Belgische werkgevers zullen bovendien de komende dagen meer dan 1 miljoen minikits schenken aan hun personeel als eindejaarsgeschenk. Het gaat om een sociaal voordeel vrij van belastingen en sociale bijdragen.

Op eurobiljetten is het wachten tot 1 januari. Banken en postkantoren hebben een uitdrukkelijk verbod ze eerder uit te geven. Biljettenautomaten geven ze evenmin vroeger vrij. Eurobriefjes kan u op 1 januari uit de automaten halen, maar wel alleen de kleine coupures.