BRUSSEL -- Telenet heeft met het Franse mediaconcern Vivendi een akkoord bereikt over de aankoop van de betaaltelevisie Canal Plus Vlaanderen. Telenet neemt zowel de inhoudelijke activiteiten als het personeel over. De merknaam Canal Plus blijft voorlopig behouden.

De integratie van Canal Plus Vlaanderen zal in fasen verlopen. Maar voor de klanten van zowel Canal Plus Vlaanderen als Telenet verandert er door deze overname niets op het vlak van producten, prijzen en diensten.

Met deze aankoop wil Telenet naar eigen zeggen een actieve rol gaan spelen in de ontwikkeling van digitale televisie in Vlaanderen. De expertise van Canal Plus Vlaanderen inzake digitale en betaaltelevisie is hiervoor belangrijk.

Op termijn wil het bedrijf digitale televisiekanalen ter beschikking stellen, zoals thematische kanalen, en een aantal interactieve diensten zoals films, programma's en video op aanvraag. Rechtstreekse participatie van kijkers aan live-programma's is een andere toepassing. Al deze toepassingen zijn mogelijk door het gebruik van een zogenaamde set top box, het doosje dat nodig is om digitale televisie te ontvangen en te decoderen.

Telenet benadrukt dat het ook na de aankoop van Canal Plus Vlaanderen, open staat voor samenwerking met anderen voor de ontplooiing en de exploitatie van digitale televisie in Vlaanderen. Zo is Telenet op dit moment in onderhandeling met Interkabel over een samenwerkingsakkoord inzake digitale televisie.

Telenet en de Vlaamse omroepen testen begin volgend jaar interactieve digitale televisie uit bij enkele honderden huishoudens in Vlaanderen. Dit gebeurt in samenwerking met de Vlaamse overheid.

Voor de aankoop van Canal Plus Vlaanderen door Telenet verleende de Raad voor de mededinging op 12 november onder een aantal voorwaarden zijn akkoord.

Vivendi, de huidige eigenaar van Canal Plus Benelux, had de zender liefst als entiteit verkocht. Daarom hebben een aantal partners uit België en Nederland samengezeten om tot een akkoord te komen. Maar ondertussen is bekend geraakt dat de Nederlandse kabelmaatschappij UPC Canal Plus Nederland niet zal overnemen. Langs Waalse kant gaan de onderhandelingen nog altijd door met de kabelmaatschappijen Déficom en Socofe, die samen met andere investeerders zoals Omob en Dexia verenigd zijn in de vennootschap ACM (Association Câble Multimédia). Vivendi zit in financiële problemen en stoot voor miljarden aan bezittingen af om zijn schuld te verminderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig