BRUSSEL -- Wie Sabena een warm hart toedraagt en snakt naar een ultiem aandenken, kan binnenkort de beroemde hemelsblauwe sjaal kopen. Olivier Strelli, de Belgische ontwerper die het stewardessenuniform bedacht, gaat de onverkochte voorraden in zijn winkels verkopen. De opbrengst gaat naar het sociaal fonds voor de ontslagen werknemers.

Zaterdag al kunnen nostalgici hun ziel ophalen. Ruim 2.000 sjaals uit de stock zijn dan te koop in de verschillende verkooppunten van Strelli. Ze kosten 2.001 frank (49,60 euro) per exemplaar. De ontwerper doet dat naar eigen zeggen ,,op vraag van talrijke lezers, televisiekijkers en klanten''.

Strelli hoopt zo'n 2 miljoen frank bij elkaar te harken.

,Het is onze bescheiden manier om onze steun te betuigen aan de mensen van Sabena'', zei Cecile Grosjean, de woordvoerster van Strelli.

De prijs heeft een betekenis. ,,Het bedrag symboliseert het jaar waarin Sabena failliet ging.'' In de vijf winkels zullen affiches prijken met de woorden: ,,Olivier Strelli voor Sabena.''

De 54-jarige Strelli tekende het damesuniform van Sabena voor het eerst tien jaar gelden. Er is een winter- en een zomeruitvoering. Voor de mannen ontwierp hij alleen de dassen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig