BRUSSEL (reuters, eigen berichtgeving) -- Het aantal toeristen in Europa is met 30 procent gedaald sinds de aanvallen van 11 september. De sector wordt vooral getroffen door het wegblijven van de gulle reizigers uit de Verenigde Staten, Japan en het Midden-Oosten. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie.

De Europese Commissie verwacht wel dat deze terugloop vooral een kortetermijn-effect zal hebben, de impact geldt waarschijnlijk enkel voor het winterseizoen. Behoudens nieuwe drama's, verwacht de Commissie volgend jaar al een herleving. De impact had bovendien nog groter kunnen zijn. 86 procent van het zakentoerisme is hoe dan ook intra-Europees.

Europa is de meest bezochte toeristische regio in de wereld. De sector telt voor vijf procent van het bruto binnenlands product en de werkgelegenheid, goed voor ruim 8 miljoen banen.

Landen als Ierland en Groot-Brittannië, waar veel Amerikanen komen, zullen meer getroffen zijn dan bestemmingen als Spanje en Portugal, waar grote aantallen Europese toeristen naar toe trekken, stelt de studie.

De Commissie toont zich, na het bekijken van het aantal boekingen, zowel voor zakenreizen als toerisme, ,,erg pessimistisch'' voor het winterseizoen.

Bij de zakenreizen zijn conferenties afgezegd, maar vooral de incentive-reizen, de trips die bedrijven hun personeel aanbieden als beloning of voor teambuilding, worden uitgesteld. Al was die incentive-markt ook voor 11 september al aan het afnemen, weet Annick Debels van Congresbureau Vlaanderen-Brussel.

Ook de cruises, vaak met veel Amerikanen, voelen de gevolgen van de aanslagen. Sommige maatschappijen hebben hun boten uit de Middellandse Zee naar de Caraïben gebracht om Amerikanen te kunnen verleiden.

De terugloop laat zich vooral voelen bij de reisagent, die nog steeds goed is voor de verkoop van tachtig procent van de vliegtuigtickets. Die zijn goed voor 40 procent van hun omzet. Dat betekent tijdelijke werkloosheid. Ook in hotels is sprake van onderbezetting.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig