BRUSSEL -- Het zakentoerisme was in 2000 goed voor ruim 6,7 miljoen overnachtingen in België, een groei van twaalf procent. In totaal besteedden de zakenlui hier 1,67 miljard euro (67,4 miljard frank). Dat blijkt uit cijfers die De Standaard kon inkijken bij het Congresbureau Vlaanderen-Brussel, een afdeling van Toerisme Vlaanderen gericht op het aantrekken van congressen en meetings.

De zogenaamde MICE-markt (Meetings, Incentives, Congressen en Exhibitions) is belangrijk voor een land. 23 procent van alle overnachtingen in België vorig jaar kwamen voort uit dit zakentoerisme.

Meer dan de helft van de overnachtingen (55 procent of 3,72 miljoen) zijn het gevolg van individuele zakenlui die in ons land moeten zijn. Ruim drie miljoen zijn het gevolg van meetings en congressen.

Die drie miljoen meeting-overnachtingen genereren voor België een macro-economische ,,omzet'' van zowat 30 miljard frank, gebaseerd op een gemiddelde besteding van 10.000 frank per persoon per dag. Voor de gewone toerist wordt doorgaans een derde van dat bedrag gerekend. In 1999 was dit nog 27,7 miljard frank.

Vlaanderen tekende 1,14 miljoen overnachtingen op uit meetings, een stijging van 12 procent en goed voor 38 procent van het totaal. Vlaanderen boekte zo inkomsten van zowat 11 miljard frank. In Wallonië steeg het aantal overnachtingen met 19 procent (351.794 overnachtingen, 3,5 miljard frank omzet).

Brussel is en blijft de vergaderstad bij uitstek, plus zes procent tot 1,52 miljoen overnachtingen. Daarmee tekent Brussel voor de helft van de Belgische markt, goed voor 15,2 miljard frank omzet.

Groot-Brittannië vormt de belangrijkste buitenlandse markt voor meetings in België, gerekend in overnachtingen en bestedingen. In Wallonië is Frankrijk wel de nummer een.

Voor Vlaanderen volgen daarna zakenlui uit Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk.

In totaal komen de Verenigde Staten op de tweede plaats, dankzij een sterke vertegenwoordiging in Brussel.

In aantal internationale meetings prijkt Brussel, net als vorig jaar, op de tweede plaats, na Parijs, maar voor Londen. Brussel doet het in deze categorie bijvoorbeeld meer dan dubbel zo goed als Genève of Washington. In de landenrangschikking zijn de Verenigde Staten hier niet te kloppen, met een straat voorsprong op respectievelijk Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en België op de zesde plaats.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig