BRUSSEL -- ,,De Vlaamse regering wil zich voor 1 miljard frank engageren in DAT-plus zonder dat er een deugdelijk businessplan is. Dat lijkt wel een Boel-scenario'', fulmineerde CD&V-fractieleider Eric Van Rompuy gisteren in het Vlaams Parlement. Minister van Begroting Dirk Van Mechelen suste en zei dat Vlaanderen garanties wil voor de rendabiliteit van het project.

,,Terwijl Verhofstadt achterover leunt en blij is dat hij ervan af is, zit Vlaanderen ermee opgescheept'', fulmineerde Van Rompuy over het voormalige Sabena.,,Wij moeten investeren zonder enige garantie en zonder dat de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) er geld voor heeft.''

De CD&V-fractieleider vergeleek het helpen van DAT-plus met het geld dat Vlaanderen vroeger in de Boel-scheepswerf stak. Een werf die uiteindelijk toch failliet ging.

Minister Van Mechelen antwoordde dat het dossier door technici wordt onderzocht. ,,Er moeten inderdaad garanties zijn dat de ingezette middelen rendabel zullen zijn. Dat is voor ons een absolute voorwaarde.''

De Participatiemaatschappij Vlaanderen, die het miljard frank moet inbrengen, heeft de opdracht gekregen ,,na te gaan of een participatie haalbaar en wenselijk is''. Komende vrijdag zal Van Mechelen een nota aan de Vlaamse regering voorleggen waarin bijkomende voorwaarden worden gekoppeld aan de participatie van PMV in DAT-plus.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig