De beurzen in Azië hadden de bedenkelijke eer om als eersten te mogen reageren op de bomaanslagen in Bali. De beurs van Jakarta, die dit jaar één van de beste ter wereld was, zakte met 10 % naar het laagste peil sinds meer dan vier jaar. Analisten vrezen dat het economische herstel van het land in gevaar komt als buitenlandse toeristen en bezoekers het laten afweten. Ook Maleisië, Thailand en de Filipijnen zagen hun beurskoersen dalen. Het contrast met de andere Aziatische beurzen was groot. Taiwan en Korea trokken zich op aan de stijging van Wall Street op vrijdag, en gingen -- vooral met de hulp van de computersector -- 4,6 en 1,6 procent omhoog. Ook Australië, Singapore, China en India leken zich weinig van de aanslagen aan te trekken en konden winst boeken.

In Europa daarentegen begon de nieuwe beursweek wel met een daling -- dat is zo'n beetje de gewoonte aan het worden de jongste tijd. En jawel, opnieuw waren het de banken die het slechte weer maakten. Rond kwart voor zes was er 1 procent verlies voor de Stoxx 50 en de Stoxx 600 indexen. Luchtvaart- en toerismeaandelen waren de belangrijkste slachtoffers van de aanslagen in Bali. Air France verloor 4,6 procent tot 7,81 euro, Lufthansa 5,4 procent tot 9,7 euro. Club Med liet 9,1 procent liggen tot 18,19 euro, TUI verloor 6,9 procent tot 15,1 euro. De hotelgroep Six Continents, die in Bali een groot hotel uitbaat, verloor 3,6 procent tot 483,5 pence. In de banksector verloor Deutsche 4,3 procent tot 42,1 euro na een verlaging van de winstraming door Merrill Lynch. Commerzbank ging 4,6 procent lager naar 6,88 euro.

De farmasector was de belangrijkste steunbeer voor de Europese beursindexen. De sector slaakte een zucht van opluchting omdat een Amerikaanse rechter vrijdag de patentbescherming had bevestigd op Prilosec, een belangrijk geneesmiddel van AstraZeneca. Dat aandeel veerde met 13 procent op tot 2.334 pence. De sectorgenoten gingen rond de 2 procent vooruit. Het Duitse Schwarz Pharma, het enige bedrijf dat van de rechter een generische versie van Prilosec op de markt mag brengen, ging maar liefst 76 procent hoger naar 18,5 euro.

Nog in Duitsland sloot de shampoomaker Wella 22 procent hoger op 48 euro, dankzij speculatie over een overname door Henkel.

De Bel-20 slaagde erin om stabiel af te sluiten. IBA was één van de sterkhouders met een winst van 7,53 procent tot 4 euro. De meeste financiële aandelen verloren terrein, maar Fortis boekte 1,56 procent winst tot 16,26 euro.

Bekaert maakte in de late handel een plotse duik van 8,05 procent tot 35,76 euro. Waarnemers schreven dat toe aan bezorgdheid over de autosector, die een belangrijke afnemer is van staalkoord voor de bandenproductie.

In tegenstelling tot wat u zaterdag in deze krant las, opende Wall Street gisteren wel degelijk de deuren. Het werd echter een vrij kalme dag omdat de obligatiemarkt wel dicht bleef en omdat heel wat banken op een laag pitje draaiden als gevolg van de feestdag Columbus Day . Kort na één uur 's middags noteerden de Dow en de Nasdaq Composite 0,4 en 0,5 % winst. Bij de opening was er even twijfel, maar de beleggers besloten vast te houden aan de stevige rally van vorige week. Of die rally verdergaat, zal afhangen van de resem bedrijfsresultaten die de komende dagen worden bekendgemaakt.

Net als in Europa deden de farma-aandelen het gisteren goed, met 5 % winst voor Merck. De autosector stond echter onder druk. Ford Motor verloor meer dan vijf procent tot 7,85 dollar.