De Amerikaanse distributeur van kantoormateriaal Staples heeft van de Europese Commissie groen licht gekregen voor de overname van Guilbert, een dochter van de Franse groep Pinault Printemps Redoute (PPR) die in Europa kantoorspullen levert per postorder. De transactie van 825 miljoen dollar (835 miljoen euro), die eind augustus werd afgesloten, levert de Amerikanen een belangrijk bruggenhoofd op in het oude continent.

Guilbert is actief in Frankrijk, Spanje en Italië en levert ook in ons land en Groot-Brittannië. Vanuit de centrale opslagplaats in Parijs stuurt het bedrijf naar eigen zeggen meer dan 50.000 pakjes per dag naar het Brusselse distributiecentrum, vanwaar België en Luxemburg bediend worden.

Via de overname van Guilbert wordt Staples in één klap de grootste postorderverkoper van kantoormateriaal. De 73 miljoen Europese catalogussen -- met producten gaande van balpennen tot printers en draaistoelen -- zullen het bedrijf zowat 430 miljoen dollar extra omzet opleveren. De Europese divisie van Staples, die totnogtoe een kleine 800 miljoen dollar omzet draaide, wordt daarmee in één klap ruim de helft groter. Staples is al sinds 1992 in Europa actief via 175 winkels, die samen 7,5 procent van de groepsomzet leveren. Deze activiteiten tekenen een snellere groei op dan die in de Amerikaanse thuismarkt, waar Staples concurrentie voert met marktleider Office Depot. Precies het bestaan van die concurrentie was voor de Europese Commissie een belangrijke reden om de overname goed te keuren.

Ook PPR deed aan de verkoop van Guilbert een goede zaak. De Franse distributeur wordt gedeeltelijk in contanten betaald, geld dat hard nodig is om zijn grote schuldenlast wat te verlichten.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.