AIRBUS: Haalt mega-order van EasyJet binnen - ARIANESPACE: Uitbater Ariane-raket wil eind 2003 winst - BOMBARDIER: Bouwt metrostellen voor Mexico City - COLT: Duik na bericht over herziening resultaten - ERNST & YOUNG: Omzet groeit met magere 2,7 procent - EURONEXT: Futures- en optiehandelaars dreigen met claims - INTEL: Grote alliantie in Azië - TXU: Verkoopt Europese dochter


AIRBUS: Haalt mega-order van EasyJet binnen
De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft bij de Britse lagekostenmaatschappij EasyJet een order binnengehaald van 120 vliegtuigen van het type A319. De waarde van de bestelling kan oplopen tot 6 miljard dollar. Het is daarmee de grootste eenmalige bestelling van dit jaar totnogtoe. Voor Airbus is het binnenhalen van de order een grote overwinning, omdat de lagekostenmaatschappijen totnogtoe hun toestellen vooral bestelden bij Boeing. EasyJet zelf vliegt totnogtoe bijvoorbeeld uitsluitend met Boeings 737. Overigens bestelde ook Finnair gisteren twee toestellen van het type A319 bij Airbus. Het gaat daarbij om toestellen die in 2000 gefabriceerd werden voor het inmiddels ter ziele gegane Sabena.


ARIANESPACE: Uitbater Ariane-raket wil eind 2003 winst
Met een actieplan dat ook een krachtiger versie van de Europese superraket Ariane-5 omvat, wil het Europese lanceerbedrijf Arianespace tegen eind volgend jaar uit de rode cijfers komen. Dit zei directeur-generaal Jean-Yves Le Gall gisteren. Arianespace leed in 2001 een verlies van 193 miljoen euro bij een omzet van 807 miljoen euro. In 2000 was er een verlies van 242 miljoen euro. Het waren de eerste rode cijfers na twee decennia van winst. Het bedrijf kwam in de problemen door de daling van het aantal lanceercontracten en van de lagere prijzen voor lanceringen, zei Le Gall. Het herstel moet onder meer komen van een sterkere versie van de Ariane-5, die in november voor het eerst de lucht in gaat. De raket moet bijna tien ton aan nuttige lading meenemen, zowat drie ton meer dan totnogtoe mogelijk is. Arianespace rekent ook op meer steun van het Europese ruimtevaartbureau ESA ,,om het uitbaten van de Ariane-raket weer op gelijke hoogte met de (Amerikaanse en Russische) concurrentie te brengen''. Een andere maatregel is kostenbesparing in de productie van de raket en een interne reorganisatie. Het is nog onduidelijk hoeveel arbeidsplaatsen er wereldwijd bij Arianespace op de tocht staan. Arianespace heeft 380 werknemers.

In Arianespace participeren 44 bedrijven uit 12 Europese landen, waaronder de lucht- en ruimtevaartgigant EADS en de Franse motorenbouwer Snecma. Van Belgische kant hebben Sabca, Alcatel-Etca en Techspace Aero een gezamenlijk belang van 4,2 %.


BOMBARDIER: Bouwt metrostellen voor Mexico City
Bombardier Transport heeft een order binnengehaald ter waarde van 508 miljoen dollar, voor de bouw van 405 metrostellen voor de ondergrondse in Mexico City. De komende weken kan al met de uitvoering van het contract begonnen worden, meldt Bombardier maandag in een mededeling. De metrowagons worden in Mexico zelf geproduceerd. De Canadese treinfabrikant voert de bestelling uit in samenwerking met CAF, voor de Mexicaanse vervoersmaatschappij Sistema de Transporte Colectivo-Metro (STC). Het contract is in totaal 761 miljoen dollar waard. De eerste metrostellen zullen geleverd worden in de herfst van 2004. Dagelijks zullen er ongeveer 1 miljoen passagiers mee vervoerd worden.


COLT: Duik na bericht over herziening resultaten
De Britse telecomgroep Colt zag zijn aandelen maandag nog eens met ruim 20 procent zakken nadat de Sunday Times gemeld had dat Colt zijn winstvooruitzichten verlaagd heeft met liefst 400 miljoen pond. Bij Colt was niemand bereikbaar voor commentaar.


ERNST & YOUNG: Omzet groeit met magere 2,7 procent
Ernst & Young, de derde accountingfirma ter wereld, zag in het boekjaar 2002 (tot eind juni) haar omzet met nauwelijks 2,7 procent stijgen, tot 10,1 miljard dollar. De trage groei is toe te schrijven aan de impact van de talloze boekhoudschandalen en de malaise op de beurzen.


EURONEXT: Futures- en optiehandelaars dreigen met claims
Euronext dreigt opgezadeld te worden met eisen tot schadevergoeding van handelaars in Nederlandse futures en opties, omdat de handel op de Amsterdamse markt voor afgeleide producten een aantal keer onderbroken werd vanwege technische mankementen. Volgens René Damen, de directeur van marktmaker Derivatives Traders Amsterdam, verloren veel traders geld door die onderbrekingen en overwegen verscheidene van hen een proces aan te spannen. Sinds mei haperde het systeem al 19 keer.


INTEL: Grote alliantie in Azië
Chipproducent Intel heeft een alliantie gevormd met elf partners in Azië, met het oog op de creatie van nieuwe technologische gadgets. In plaats van gewoon chips te leveren aan fabrikanten zoals Samsung Electronics of Quanta Computer, die er dan apparaten voor uitvinden, wil Intel nu liever zelf toepassingen gaan ontwikkelen.


TXU: Verkoopt Europese dochter
TXU, de op vier na grootste Amerikaanse nutsgroep, gaat zijn activiteiten in Europa verkopen. Die zijn volgens analisten tot 3,9 miljard dollar waard. Bovendien besliste de groep haar dividend te verlagen met 80 procent, tot 12,5 dollarcent per aandeel. TXU is in Europa vooral actief in Groot-Brittannië, Duitsland en Scandinavië.