DE POST: Acties in Antwerpen en Luik - EULER-HERMES: BBTK trekt stakingsaanzegging in - METAALSECTOR: Cao-onderhandelingen Luik en Luxemburg mislukt


DE POST: Acties in Antwerpen en Luik
De nachtsorteerploeg van het postkantoor Antwerpen 1, aan de Groenplaats, heeft in de nacht van zondag op maandag niet gewerkt. De aanleiding voor de stakingsactie is de invoering van het Georoute-systeem, dat vanaf 2004 de arbeidsorganisatie in de postkantoren deels zal automatiseren. Vorige week vrijdag legden de postbodes van Antwerpen 1 al het werk neer. Beide acties hebben tot gevolg dat de postbedeling in de zones met postcodes 2000 en 2018 met de nodige hinder zal verlopen. Vandaag vindt er overleg plaats tussen de vakbonden en de directie van De Post, in Brussel.

In Luik verliep de verdeling van de post gisteren, voor het eerst in tien dagen, zonder storingen. Het postkantoor Luik III, dat sinds vorige week maandag staakte, heeft maandagochtend het werk hervat. Maar vanaf vandaag zouden er nieuwe acties zijn. Ook in Luik protesteert het personeel van De Post tegen de reorganisatie en personeelsafslanking die de Georoute meebrengt. Volgens de directie kan het werk van de huidige 130 postmannen gebeuren met 61.


EULER-HERMES: BBTK trekt stakingsaanzegging in
De directie van verzekeraar Euler-Hermes heeft een sociaal akkoord gesloten met de socialistische bediendenbond BBTK waardoor eerder overeengekomen afspraken met de christelijke bediendenbond CNE worden ,,verbeterd''. Zo wordt het aantal ontslagen beperkt tot 60 -- eerder waren er 74 aangekondigd. Voorts geldt er een tewerkstellingsgarantie tot eind 2006 en is de brugpensioenpremie met 10 % opgetrokken.

Door het akkoord heeft de BBTK zijn stakingsaanzegging bij Euler-Hermes ingetrokken. Dat gebeurde eerder ook al bij Delta Lloyd Life, waar een stakingsactie volgens vakbondssecretaris Thierry Nollet een tewerkstellingsgarantie tot 2006 heeft opgeleverd. Tot nader order blijft de actiewaarschuwing van de BBTK voor deze week behouden bij Fortis AG, Winterthur, Fortis bank en Dexia.


METAALSECTOR: Cao-onderhandelingen Luik en Luxemburg mislukt
De onderhandelingen voor een cao 2003-2004 voor de bedienden in de metaalsector voor de regio's Luik en Luxemburg zijn afgesprongen. ,,De werkgevers stellen het principe van de automatische indexering van de lonen in vraag,'' zegt Egidio Di Panfilo (SETCa), die het over een ,,breekpunt'' heeft. Vanaf begin september zal er op het niveau van het bedrijf worden onderhandeld tussen vakbonden en werkgevers.