© epa
PARIJS (bloomberg, reuters) -- De Franse aluminiumproducent Pechiney voert zijn verdediging tegen het vijandige overnamebod van zijn Canadese sectorgenoot Alcan op. Een van de strategieën zou erin bestaan om zelf het bod op de aluminiumtak van de Brits-Nederlandse staalgroep Corus te vernieuwen.

Pechiney besliste gisteren om, naast BNP Paribas en Rothschild, ook de zakenbanken Goldman Sachs en JP Morgan onder de arm te nemen om de verdediging tegen het vijandige overnamebod van Alcan op te drijven. Alcan bracht vorige week maandag het bod uit.

Zo zou Pechiney er als verdedigingsstrategie aan denken om zelf zijn bod op de aluminiumtak van de Brits-Nederlandse staalgroep Corus te vernieuwen, die onder meer de aluminiumfabriek in Duffel omvat. Daardoor zou het marktaandeel van Pechiney in Europa zo groot worden dat de Europese Commissie nooit haar goedkeuring zou geven aan een overname door Alcan van het geheel.

Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat Pechiney ditmaal zijn slag thuishaalt, na de mislukte poging in het voorjaar om de overname van Corus rond te krijgen.

De raad van commissarissen -- het equivalent van onze raad van bestuur -- van Corus Nederland heeft zich altijd zwaar verzet tegen de verkoop, met als argument dat hij moet waken over het belang van de Nederlandse vennootschap. Ook de Nederlandse werknemers zijn een verkoop nooit genegen geweest. De Nederlanders vrezen immers dat de opbrengsten van de verkoop integraal naar de verlieslatende Britse tak van Corus zou vloeien en Nederland naast de investeringen zou grijpen. Er is intussen niets aan de toestand veranderd, luidt het vanuit Nederland.

Analisten gaan ervan uit dat Alcan de komende dagen met een hoger bod op de proppen zal komen. Alcan was totnogtoe bereid om 41 euro per aandeel op te hoesten, wat Pechiney waardeert op 3,4 miljard euro. Ook de aandeelhouders gaan ervan uit dat de prijs nog omhoog zal gaan. Ze waren gisteren bereid ruim 43,5 euro neer te leggen voor een aandeel van de aluminiumgroep. Analisten mikken op een prijs van 48 tot 50 euro.

Bovendien is het niet uitgesloten dat de komende dagen zich ook andere concurrenten zich aandienen om de aluminiumgroep over te nemen. Jean-Pierre Rodier, de gedelegeerd bestuurder van Pechiney, zei in het weekend nog dat ,,verscheidene groepen al gebeld hebben en dat er nog zullen volgen''.