BRUSSEL -- Het beursgenoteerde mediabedrijf Concentra en de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (Vum) voeren onderhandelingen met Radio NRJ om gezamenlijk een kandidatuur in te dienen voor een landelijke radiolicentie in Vlaanderen. Ook andere kandidaten voeren gesprekken om samen te gaan.

De strijd om de twee licenties die het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) gaat toekennen voor de exploitatie van een nationaal radiostation staat op losbarsten. Vorige week heeft de Vlaamse regering twee frequentiepakketten goedgekeurd, al zijn die voorlopig nog kleiner dan oorspronkelijk gepland. Half juli moeten kandidaten hun aanvraag hebben ingediend bij het VCM.

Er dienen zich meer dan twee gegadigden aan voor een licentie. Concentra (Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen) en Vum Media (De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Volk) zijn, naar aanleiding van de oproep van minister-president Patrick Dewael in april aan de krantenuitgevers om een gezamenlijke kandidatuur in te dienen, samen aan tafel gaan zitten. NRJ, een Franse internationale keten die al sinds 1994 ook in het zuiden van ons land actief is met een station, kan zorgen voor de radio-ervaring.

Willy Lenaers van Concentra bevestigt de onderhandelingen, maar stelt dat er nog geen definitief akkoord is. Als deze kandidatuur doorgaat, betekent dat dat alle krantenuitgevers hun kans zullen wagen in het radiodossier. De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen) is al samen met Roularta (Knack, Trends, De Streekkrant...) kandidaat via de Vlaamse Mediamaatschappij (VTM). Uitgeversbedrijf Tijd, zo bevestigde algemeen directeur Hans Maertens gisteren nog eens, is eveneens kandidaat, mogelijk met een partner. ,,Iedereen praat met iedereen, wij ook'', aldus Maertens.

Andere partijen die al gezegd hebben dat ze zullen kandideren zijn Radio Contact (met RTL Group als aandeelhouder), VT 4 en de kabelradio's 4FM en Radio Roxy. Ook 4FM (Groep De Beukelaar) laat volgens Kris De Kelver de deur open om alsnog met een partner samen te gaan voor een licentie-aanvraag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig