MILAAN (bloomberg) -- De Italiaanse beurs begint vandaag met een experiment dat door de andere Europese beurzen met aandacht zal worden gevolgd. Beleggers zullen Italiaanse blue chips en groeiaandelen kunnen verhandelen tot half negen 's avonds.

De beurs van Milaan maakt voortaan van zes uur tot half negen de handel mogelijk in de vijftig grootste aandelen (uit de Mib30- en de Midex-indices), en in de groeiaandelen van de Nuovo Mercato.

De ,,avondbeurs'' wordt voorlopig wel duidelijk gescheiden van de normale handelsuren in Milaan. Om half zes worden, zoals gewoonlijk, de officiële slotkoersen berekend. Die zullen net zoals voorheen worden gebruikt als referentiewaarde voor alle berekeningen (zoals het klassement van bedrijven volgens beurskapitalisatie).

Institutionele beleggers kunnen vervolgens, tussen tien voor zes en zes uur, transacties uitvoeren tegen die officiële slotkoersen (in pakketten van minstens 25.000 euro of 1 miljoen frank). Daarna begint de eigenlijke ,,avondbeurs'', die op termijn zelfs zou worden uitgebreid tot tien uur 's avonds. Er zullen voor de betrokken indexen indicatieve koersen worden berekend op basis van de gemiddelde koersen tijdens de avondhandel.

Waarnemers verwachten dat de avondbeurs in het begin zal gedomineerd worden door kleine beleggers. Een ruime meerderheid van de 128 Italiaanse makelaars gaan orders aanvaarden. De beurs van Milaan verwacht vooral activiteit van internetbeleggers. Eind 1999 belegden nog maar 40.000 Italianen via het Internet, maar volgens een marktstudie zal dat tegen 2005 oplopen tot 2 miljoen.

Kritische waarnemers denken dat grote beleggers zullen uitblinken door hun afwezigheid. Toch kan de avondbeurs belangrijk worden omdat veel Italiaanse bedrijven momenteel hun mededelingen doen op het einde van de officiële handel. Wellicht komt de Italiaanse beurswaakhond Consob binnenkort met richtlijnen om koersgevoelig nieuws nog tijdens de beursuren bekend te maken.

Helemaal nieuw is het initiatief overigens niet. De Italiaanse bank Unicredito organiseert al sinds januari een avondhandel in Italiaanse, Europese en Amerikaanse steraandelen. Maar de verhandelde volumes daar zijn totnogtoe een lachertje. Ook de beurs van Frankfort plant vanaf juni een avondbeurs tot acht uur.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig