LONDEN (bloomberg) -- De sector van de Europese hedge funds is in volle bloei. Zo'n 70 nieuwe hefboomfondsen zijn op weg om dit jaar 8 miljard dollar (350 miljard frank) op te halen. Dat schat Iain Jenkins, de uitgever van het gespecialiseerde blad EuroHedge.

Vorig jaar was ook al geen slecht jaar: toen haalden 77 Europese fondsen het recordbedrag van 4 miljard dollar op. Alles samen is de sector nu zo'n 30 miljard dollar (1.300 miljard frank) waard.

Bij de nieuwkomers zitten het grootste Amerikaanse beurshuis Merrill Lynch en de Britse vermogensbeheerder Schroders. De nieuwe Europese hefboomfondsen zijn conservatiever dan de meeste van hun Amerikaanse collega's. Zo deinzen ze terug voor de grote ,,macro-gokken'' op obligaties en deviezen waarmee hedge funds soms het wereldnieuws halen. Jenkins denkt dat tegen eind december nog eens 100 fondsen kunnen worden opgericht. De initiatiefnemers zijn zowel institutionele vermogensbeheerders als traders en analisten die niet langer voor grote firma's willen werken. Allemaal rekenen ze op interesse van vermogende privé- of institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars die het beter willen doen dan de ,,klassieke'' aandelen- of obligatieportefeuille.

Ze worden vooral aangelokt door de recente prestaties van de Europese hedge funds. Vorig jaar boekten die een gemiddelde return van 35 procent, blijkt uit onderzoek door EuroHedge. dat is meer dan de 21 procent die de Britse beursindex FTSE-100 en de Amerikaanse S&P-500-index lieten optekenen.

Hefboomfondsen kunnen ook geld verdienen in een dalende markt, omdat ze voluit short mogen gaan. Deze fondsen naar Amerikaans recht worden nauwelijks gereguleerd en zijn voorbehouden aan zeer vermogende beleggers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig