Wie zou jij bovenaan de rangschikking plaatsen van internet-portaalbedrijven?

America Online en Yahoo zeker. Misschien ook Microsoft. Geen andere.

In de Verenigde Staten zijn er andere grote internetbedrijven en ook in Europa zijn er grote nationale toppers, maar geen enkel daarvan kan qua grootte en wereldwijd bereik worden vergeleken met de grote drie. Ze zullen waarschijnlijk ook nooit zo groot worden via een organische groei omdat inhoud en publiciteit geconcentreerd zitten bij de marktleiders.

Maar als -- en het is een grote als -- de gesprekken tussen Terra Networks en Lycos op een fusie uitdraaien, dan kan het gecombineerde bedrijf de kloof met de internetelite een stuk kleiner maken.

Terra bezit belangrijke portaalsites in Spanje en een groot deel van Latijns Amerika.

Het is het grootste internetbedrijf in de Spaanstalige wereld.Lycos staat op nummer vier in de VS en Lycos Europe staat op de derde plaats in Duitsland, op de zesde plaats in Groot-Brittannië en zevende in Frankrijk. Dat zijn gegevens van MediaMetrix, dat het aantal unieke bezoekers nagaat van websites. Lycos heeft ook een sterke zoekrobot.

Samen zouden de bedrijven een groot aantal potentiële klanten hebben, waaronder de Spaanstaligen in de VS, en dat kan aantrekkelijk zijn voor adverteerders en commerciële partners.

Momenteel wordt Lycos gewaardeerd op 5,9 miljard dollar. In maart had het 33 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten. Yahoo, dat 48 miljoen Amerikaanse gebruikers telt, wordt gewaardeerd op 68,1 miljard dollar. Die ruwe indicator toont aan dat een samengaan waarde zou creëren.

Een fusie binnen een bestaande markt zou misschien meer waarde creëren dan een grensoverschrijdende deal. Andere Amerikaanse bedrijven zouden opnieuw interesse kunnen tonen voor Lycos. T-Online, het grootste internetbedrijf van Europa, zou dat ook moeten doen.

Het enige andere Amerikaanse bedrijf dat beschikbaar is, AltaVista, zou maar een zwak alternatief zijn.

© The Financial Times

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig