De Japanse autofabrikant Honda sloot vrijdag elke mogelijke hulp aan de Britse autofabrikant Rover uit.

,,We hebben geen enkele officiële aanvraag voor samenwerking gekregen van Rover'', verklaarde Koichi Amemiya, vice-voorzitter van Honda. ,,En zelf mocht die vraag komen, verkeren we niet in de positie om anderen te helpen omdat we zelf in de rode cijfers zitten in Europa.''

Amemiya had het over de problemen waarmee Honda wordt geconfronteerd in Europa, waar het omwille van de zwakke euro verlies leed in de periode van januari tot maart van dit jaar.

,,Het probleem ligt bij de zwakte van de euro, eerder dan bij de sterkte van de yen of het pond. Het was heel moeilijk te voorspellen dat de euro zoveel zou verzwakken'', zei hij.

Maar Amemiya benadrukte dat Honda dat probleem wou oplossen door te exporteren vanuit zijn tweede fabriek in Groot-Brittannië. Die zou volgend jaar in de lente klaar zijn.

,,We hebben een engagement tegenover Groot-Brittannië en dus moeten we maatregelen nemen. We kunnen in de huidige situatie niet toekijken en niets doen'', zei hij.

,,We bestuderen hoe de tweede Britse fabriek gebruikt kan worden voor de hele Hondagroep, inclusief de VS en Japan. Dat betekent dat we sommige modellen vanuit Groot-Brittannië zouden exporteren naar andere markten.''

In de periode van januari tot maart van dit jaar leed Honda een bedrijfsverlies van 14,5 miljard yen op een Europese verkoop van 664,6 miljard yen. De zwakke euro droeg bij tot een vermindering van de bedrijfswinst met 25 miljard yen.

Het bedrijf verwacht niet dat de Europese bedrijfsactiviteiten dit jaar weer winst gaan maken maar de bedoeling is dat het verlies niet toeneemt. Daarvoor zal Honda zo snel mogelijk het percentage lokale aankopen opdrijven van minder dan 50 procent tot 70 procent.

Maar Noriaki Matsushima, analist van de autosector bij Nikko Salomon Smith Barney, merkt op dat de export vanuit Groot-Brittannië naar andere markten buiten Europa ,,geen fundamentele oplossing zal zijn'' voor de problemen van Honda.

© The Financial Times

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig