BRUSSEL -- De obligatiemarkt koppelde haar karretje deze week helemaal aan de aandelenbeurs: veel ,,vluchtende aandelenbeleggers'' parkeren hun geld in obligaties. Maar tegen het einde van de week verloren zelfs die obligaties hun aantrekkingskracht.

De zware terugval van de technologieaandelen begint een ,,vlucht naar veiligheid'' op gang te brengen die zich steeds verder uitstrekt. Aanvankelijk vluchtten de beleggers van de Nasdaq naar de Dow Jones en de ,,veilige'' kwaliteitsaandelen. Ook de obligatiemarkt profiteerde van de leegloop op Nasdaq.

Maar tegen het einde van de week begon zich een algemene risico-afkeer te manifesteren. Vooral institutionele beleggers zochten hun toevlucht in cash en zeer kortlopende beleggingen. Bedrijfsobligaties zijn evenmin in trek omdat ze als risicovoller worden aangezien dan staatsobligaties.

Als klap op de vuurpijl kreeg de markt vrijdag ongunstige Amerikaanse inflatiecijfers te slikken. Analisten noemen het nu een zekerheid dat de Amerikaanse centrale bank begin mei haar rentevoeten verhoogt.

Later dit jaar volgen er wellicht nog verhogingen, maar hoeveel, dat zal afhangen van de mate waarin de beurs verder corrigeert. De dalende koersen hebben immers een afzwakkend effect op de Amerikaanse consumptie en groei.

Ook in Europa zullen er wellicht nog renteverhogingen volgen, al rijst het probleem van economische oververhitting hier minder dan in de VS.

Van de obligaties van deze week vermelden we de leverbare stukken.

In Noorse kroon is er een uitgifte van de middelgrote bank Kommunalbanken. Een ideetje voor beleggers die willen diversifiëren in een minder courante Scandinavische munt. Het rendement ligt hoger dan op de euro, maar bedenk dat de Noorse kroon erg afhankelijk is van de olieprijs.

In euro zijn er emissies van Commerzbank en Cregem (Gemeentekrediet). De eerste biedt een iets hoger rendement omdat het om een achtergestelde lening gaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig