Koersschommelinegn op de Nasdaq
©ap

BRUSSEL -- De Amerikaanse beurzen kregen gisteren ongeziene klappen. Nasdaq, de Amerikaanse beursindex voor groeibedrijven, sloot de dag af met 9,72 procent verlies. Dat is goed voor een nooit meegemaakte inzinking met 357 punten op een dag. De Dow Jones kreeg eveneens serieuze klappen en verloor 5,53 procent of 607 punten, ook al een record. De baissemarkt werd aangewakkerd door slechter dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers.

De beursindex Nasdaq Composite opende gisteren onder de 3.650 punten. Dat was een belangrijk niveau, omdat de index er steun had gevonden tijdens de zware verkoopgolf van vorige week. Nu die steun doorbroken werd, is volgens technische analisten de weg vrijgemaakt voor een verdere afkalving, mogelijk tot onder de 3.000 punten. De Nasdaq sloot op 3.319. Een kwartier voor sluitingstijd stond Nasdaq zelfs 11,5 procent in het rood op 3.265 punten.

De Nasdaq stond gisterochtend al zo'n 30 procent lager dan de historische topkoers van 5.132 punten die op 10 maart werd bereikt. Daarmee is sprake van een ,,officiële'' baissemarkt (gedefinieerd als een daling met 20 procent tegenover de top).

Ook de beurs van Wall Street kreeg gisteren historische klappen. De Dow Jones kwam gevaarlijk dicht in de buurt van de 10.000-kaap met een laagtepunt van 10.201. De Dow herstelde uiteindelijk nog licht tot 10.319 punten. Daarmee noteert de Dow Jones 12 procent lager dan het hoogtepunt op 14 januari van dit jaar (11.722 punten). De oorzaak was het bericht dat de Amerikaanse consumptieprijsindex in maart met 0,7 procent op maandbasis steeg..

Alle Europese beursindexen deelden in de klappen na de slechte start van de Amerikaanse beursdag.

Dooor de aderlating op Nasdaq ziet het Amerikaans-Belgische beveiligingsbedrijf Vasco af van zijn kapitaalverhoging. Het Leuvense telecombedrijf Telinfo besloot zijn plannen op te bergen om een notering op Nasdaq aan te vragen. djd)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig