BRUSSEL -- Telenet zegt dat er geen sprake kan zijn van het openstellen van zijn infrastructuur voor andere operatoren. Telenet bouwt in heel Vlaanderen het kabeltelevisienet om tot telecomnetwerk en is de enige die dat op de kabel kan doen.

Dat Telenet uitgerekend nu met dit standpunt naar voor komt, is niet toevallig. De minister van Telecommunicatie, Rik Daems (VLD), heeft aan het BIPT, de toezichthouder in de sector, de opdracht gegeven een consultatieronde te houden bij de verschillende telecomaanbieders in ons land over hoe de markt verder kan worden geliberaliseerd. In eerste instantie gaat het om de kwestie van het openstellen van Belgacoms aansluitnet, de zogenaamde ontbundeling van de local loop .

Volgens de Mechelse operator zelf kan daar voor Telenet geen sprake van zijn. ,,Wij hebben geen significante marktpositie. Breedband is bovendien nog een markt met hoge risico's, met concurrentie vanuit verschillende hoeken, denk maar aan ADSL (asynchronous digital subscriber line). We zijn een jong bedrijf dat geen jarenlange monopoliewinsten heeft kunnen incasseren'', zegt woordvoerder Fons Van Dyck.

Volgens Van Dyck speelt de discussie over het al dan niet openstellen van Telenets kabelnet voor andere operatoren geen rol in de waardering van het bedrijf bij een eventuele overname. Telenet zoekt zoals bekend een strategische partner, maar spreekt ook met geïnteresseerde partijen over een volledige overname van het bedrijf.

Vorige week moesten de biedingen op het bedrijf binnen zijn bij Telenets zakenbank Dresdner Kleinwort Benson. Volgens voorzitter Gerard Van Acker werkt het onderhandelingscomité nu ernstig voort om binnenkort één concreet bod voor te leggen aan de verschillende aandeelhouders. Van Acker zegt dat dit kan gebeuren op de raad van bestuur van Telenet op 28 april. ,,Maar we laten ons niet meer opjutten door een timing. De financiering van de uitbouw van het netwerk voor dit jaar is verzekerd'', aldus Van Acker.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig