BRUSSEL -- De laatste Le Matin lag gisteren in de krantenkiosken, althans in zijn huidige vorm. Tegen midden mei verschijnt de Waalse krant opnieuw, maar dan op tabloid-formaat.

De Waalse regering heeft uiteindelijk toch het licht op groen gezet voor een participatie in het kapitaal van Le Matin. De groep rond Georges Ghosn, de eigenaar van onder andere France-Soir , zorgt voor voldoende bedrijfseconomische garanties. De Waalse regering draagt 110 miljoen frank bij: 50 miljoen vers Gewestgeld en 60 miljoen in leningen. De Alliance-groep van Georges Ghosn brengt de rest van het kapitaal aan om de noodlijdende krant te redden.

Ghosn tekent voor 18 miljoen frank cash en 64 miljoen onder de vorm van redactionele bijdragen van France-Soir . De Société de Production d'Electricité (45 miljoen), de Société d'Investissement du Bassin Liégois (20 miljoen), de Société d'Impression en d'Edition (10 miljoen) en Sodie, een dochteronderneming van Usinor (20 miljoen krediet) zorgen voor de rest.

Georges Ghosn wordt afgevaardigd beheerder van Le Matin.

Om die veranderingen, niet in de laatste plaats de overgang naar tabloid, te verwerken en vlot te doen verlopen, besloot Le Matin een maand niet te verschijnen.

,,Er komen nieuwe computerprogramma's, de redactie in Brussel verhuist, we veranderen van drukkerij -- voor 99 procent zeker naar Europrinter in Charleroi. Dat vergt tijd'', zegt adjunct-hoofdredacteur Jean-Pierre Desiron.

,,We hebben trouwens bij de omvorming van Le Peuple en La Wallonie tot Le Matin , twee jaar geleden, geleerd dat het beter is het einde van een vorige versie duidelijk te trekken. Het is eenvoudiger, ook voor de lezer, als je een duidelijke scheiding ziet.''

De nieuwe lay-out en de forse inbreng van France-Soir betekenen niet dat de redactionele lijn verandert, verzekert Desiron. ,,Onze editoriale en maatschappelijke lijn blijft behouden. Het journalistencharter dat vandaag bestaat, blijft hetzelfde. Onze nieuwe uitgever, Ghosn, neemt dat integraal over.''

Er komen wel nieuwe rubrieken -- ,,die we nog even voor ons houden'' -- en andere accenten. Bijvoorbeeld het economiekatern wordt sterk uitgebouwd.

,,Dat enkele van de 8.000 kopers die we vandaag halen, afhaken gedurende deze maand, is een risico'', geeft Desiron toe. ,,Het blijft afwachten wat hun reactie zal zijn. Vanzelfsprekend zijn abonnementen en krantencheques een maand langer geldig.''

Na enkele dagen vakantie beginnen de 35 journalisten aan de voorbereiding. ,,Het is duidelijk dat we geen derde kans zullen krijgen. Binnen vier á vijf jaar moeten we dagelijks 13.000 exemplaren verkopen. Elk jaar zou er minstens een groei van 10 tot 15 procent moeten zijn'', zegt Desiron.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig