The Plastic Investment Company (PIC), voor 51 procent in handen van Trustcapital, daagt Union Minière voor de rechtbank in verband met de verkoop van de kunststoffengroep Plascobel. Terzelfder tijd stoot PIC het bedrijf grotendeels af via een management buy-out. Over deze affaire gonsde het al een tijdje van de geruchten.

Het feit dat Trustcapital-topman Christian Dumolin de zaak nu voor de rechtbank brengt, suggereert dat er bittere woorden zijn gevallen tussen hem en Karel Vinck. Dumolin trok gisteren speels een parallel met de Holzmann-affaire.

Het verschil is dat in het geval-Plascobel Trustcapital wel de kans kreeg om grondig de boeken in te kijken van het doelwit. Als het plan inderdaad bijgekleurd was, moet het voor Trustcapital niet al te moeilijk zijn dat aan te tonen, iets wat fel betwist wordt door Union Minière.

De vraag is of Trustcapital niet te gemakkelijk in Plascobel is gestapt, een bedrijf met een moeilijke reputatie waarvoor de aandeelhouder al lang een oplossing zocht. Maar als Dumolin fraude kan aantonen, zal dit deze elementen op de achtergrond brengen. De affaire toont het risico aan van waarderingen die uitsluitend of grotendeels op toekomstmuziek zijn gebaseerd. De toekomst voorspellen is nu eenmaal moeilijk. In de financiële speculatiegolf van de jongste maanden, deden zelfs veel investeerders niet meer de moeite de cijfers te bekijken. De beurswaarde van gelijkaardige bedrijven volstond als richtsnoer.

De zaak-Plascobel zal de trend om de boeken grondig te onderzoeken, alleen nog maar doen toenemen. De aansprakelijkheid van partijen zal nog meer voor het voetlicht treden, iets waar vooral advocaten munt zullen uitslaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig