BRUSSEL -- De Vlaamse ondernemer Christian Dumolin heeft via een dochtermaatschappij van Trustcapital Partners een vordering ingesteld tegen Union Minière wegens bedrog bij de verkoop van Overpelt-Plascobel (OVP). Dumolin wil zijn geld terug en eist schadevergoeding.

,,Ik heb al zo'n 200 bedrijven overgenomen, maar dit heb ik nog niet meegemaakt'', zegt Christian Dumolin, voorzitter van de durfkapitaalgroep Trustcapital.

Dumolin nam halfweg vorig jaar van Union Minière kunststofverwerker Overpelt-Plascobel over (destijds de producent van de beruchte milieuboxen). Maar al vlug na de overname vielen er lijken uit de kast. OVP boekte afgelopen jaar een verlies van 117 miljoen frank in plaats van de bij de overname vooropgestelde 47 miljoen frank winst.

,,Dit zijn geen schoonheidsfoutjes meer. We werden gerold'', zegt Christian Dumolin die zei ,,zich te voelen als André Leysen bij de zaak-Holzmann''. Niet helemaal een onschuldige uitspraak, omdat Union Minière geleid wordt door Karel Vinck en Thomas Leysen (één van de twee zonen van André Leysen). ,,Ik heb veel respect voor hen'', zei Dumolin. ,,We zijn allemaal Vlaamse ondernemers.''

Dumolin zegt dat er wel degelijk een onderzoek van de boeken is gebeurd naar aanleiding van de overname. ,,Maar er is toch een verschil als je iets van een Vlaamse groep overneemt of van Sicilianen. Maar goed, ik wil dit niet op de spits drijven. De rechtbank zal uitspraak doen.''

PIC, 51-procentdochter van Trustcapital, heeft haar deel van de investering, 342 miljoen frank, afgeboekt en een meerderheidsbelang verkocht aan het management. ,,Dat is het beste concept voor de ommekeer die er gerealiseerd moet worden. Zo'n opdracht valt buiten onze taak'', zegt Dumolin. PIC houdt een belang van 40 procent in OVP over. De nieuwe algemeen directeur, Rummens, verwerft de overige 60 procent.

PIC, dat bijgestaan wordt door twee advocatenkantoren, eist zijn geld terug (342 miljoen) plus een ,,substantiële'' schadevergoeding. Dumolin zei er zeer groot vertrouwen in te hebben dat hij door de rechtbank gevolgd zal worden. De zaak wordt eind deze maand ingeleid voor de Brusselse handelsrechtbank.

,,De argumenten van Trustcapital zijn compleet ongefundeerd'', reageerde communicatieverantwoordelijke Moniek Delvou bij Union Minière. Volgens Delvou heeft Trustcapital de boeken van OVP uitgebreid kunnen bekijken. De overnameprijs, 650 miljoen frank voor 100 procent van OVP, is zelf door Dumolin bepaald, heet het.

Door de zaak-OVP boekt Trustcapital een verlies van 78 miljoen frank tegenover een winst van 26,7 miljoen een jaar eerder. Zonder OVP had Trustcapital 243,6 miljoen frank winst geboekt in een jaar waarin 2 miljard frank werd geïnvesteerd waarvan 1,5 miljard frank in 29 nieuwe participaties. De helft van het bedrag ging naar technologische bedrijven zoals de biotechnologiebedrijven Virco en Tibotec en internetspeler Best of Internet. De nog jonge durfkapitaalverschaffer boekte al enkele desinvesteringen die 117,8 miljoen frank meerwaarden opleverden.

In het eerste kwartaal werd voor 680 miljoen frank geïnvesteerd. Trustcapital zegt een latente meerwaarde te hebben op de genoteerde portefeuille van 990 miljoen frank per 13 april.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig