BRUSSEL -- De Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) zegt dat ze niet in de fout is gegaan bij haar toezicht op de Bank Max Fischer. De gedupeerde bankklanten die van de CBF hun geld terugwillen, zijn bij de CBF aan het verkeerde adres, zegt de woordvoerster.

Bij de Commissie voor het Bank- en Financiewezen is vrijdag de dagvaarding toegekomen van een klant van de failliete Bank Max Fischer (DS 14 april).

De klant, Mazal Diamonds, eist zo'n 25 miljoen van de CBF, het geld dat hij heeft ingeschoten bij het faillissement van Bank Max Fischer. De firma meent dat de Bankcommissie het faillissement had kunnen voorkomen als ze haar toezichtstaak naar behoren had vervuld.

Wellicht zullen enkele honderden klanten die de ,,Vereniging van Gedupeerden van de Bank Max Fischer'' hebben gevormd zich voor de rechter bij de eis van Mazal Diamonds aansluiten.

Bij de CBF is men niet verrast. ,,Vorige zomer had een aantal klanten al aangekondigd dat ze tegen ons stappen gingen doen. De dagvaarding is nu in de bus gevallen. Maar sinds de eerste klachten hebben wij altijd gezegd van oordeel te zijn dat we onze toezichtsopdracht zonder fouten hebben uitgeoefend en dat de schade die de klanten hebben geleden niet aan de CBF kan worden toegeschreven'', zegt de woordvoerster.

De CBF gaat de dagvaarding analyseren en bereidt zich rustig voor op het proces voor de burgerlijke rechtbank in Antwerpen.

De dagvaarding van Mazal Diamonds telt 27 pagina's. De firma verwijst naar allerlei initiatieven van de CBF die volgens haar niet of slechts gedeeltelijk door de bank werden nageleefd.

Volgens Mazal Diamonds was de Bankcommissie op de hoogte van onregelmatigheden, maar nam ze niet de juiste maatregelen. Mazal Diamonds wil onder meer dat de rechter de CBF verplicht alle documenten te overhandigen die ze naar aanleiding van haar controletaken heeft opgesteld.

De failliete Bank Max Fischer liet een put na van 1,345 miljard frank.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig