BRUSSEL -- De Belgische economie groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar met 4,5 procent. Dat uitzonderlijk sterk cijfer maakt dat de jaargroei van het bruto binnenlands product uiteindelijk uitkwam op 2,5 procent, maakte de Nationale Bank van België (NBB) bekend.

Daarmee bleef de economie vorig jaar onder het groeicijfer van het jaar voordien, toen het bbp groeide met 2,7 procent. Uit de cijfers van het Nationaal Instituut voor de Rekeningen, dat de economische statistieken voor de NBB samenstelt, blijkt dat alle economische sectoren deelden in de groei.

De industriële sectoren zagen hun productie met 1,8 procent stijgen, de bouw met 5,2 procent, de diensten met 2,5 procent.

In het vierde kwartaal schoot de economische groei evenwel omhoog. De bouwsector tekende 10,2 procent groei op, in de industrie verbeterden de activiteiten met 5,2 procent en de diensten groeiden met 2,5 procent.

De particuliere consumptie bleef in de eerste jaarhelft relatief bescheiden, maar de groei verbeterde daarna tot 2 procent. Dat was nochtans 1,8 procent lager dan in 1998.

Het overschot op de lopende rekening met het buitenland verbeterde met 0,8 procent, aldus het instituut, als gevolg van een vertraging van de import in de eerste jaarhelft en een snelle groei van de export in de tweede jaarhelft.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig