De fenomenale stijging van de Europese beurzen op donderdag stak Azië vrijdag een hart onder de riem. Tokyo sloot 1,7 procent hoger en zat daarmee terug boven de 8.000 punten. Vooral op uitvoer georiënteerde auto- en technologiewaarden als Advantest, Kyocera, Tokyo Electron, Sony en Shin-Etsu Chemical wonnen terrein. Toyota Motor werd het drukst verhandeld en klom 35 yen tot 2.740 yen.

Het Japanse parlement bekrachtigde vrijdag ook de aanstelling van Toshihiko Fukui als gouverneur van de centrale bank van Japan (BOJ). Fukui treedt donderdag aan voor een ambtsperiode van vijf jaar. Meteen na de stemming had hij een onderhoud met vertegenwoordigers van de drie partijen van de centrum-rechtse coalitie.

Europa kreeg er vrijdag nog niet genoeg van. Met nieuwe monsterwinsten slaagden de belangrijkste indexen erin om een rampweek om te zetten in een succesweek voor de beurs. De winst over donderdag en vrijdag samen was voor de meeste Europese indexen de grootste uit hun geschiedenis. Opnieuw tekenden de financiële aandelen het sterkste herstel op. De Stoxx 50 stond vrijdagavond 4,6 procent hoger dan vorige vrijdag, op 2.130 punten. Dat is goed voor een winst van 12 procent sinds woensdagavond, en voor de eerste weekwinst in drie weken. De Stoxx 600 staat over de hele week 4,2 procent hoger. Beide indices noteren wel nog ruim 11 procent lager dan met nieuwjaar.

De Nederlandse verzekeraar Aegon breide een vervolg aan de glansprestatie van donderdag en sloot 14 procent hoger op 8,16 euro. Nog in Amsterdam won ING 17 procent tot 11,7 euro. De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re deed er 18 procent bij tot 64,5 Zwitserse frank. In Duitsland steeg zijn rivaal Munich Re met 14 procent tot 78,36 euro, terwijl het Franse Axa 17 procent hoger spurtte naar 12,06 euro.

In eigen land zaten de bankaandelen opnieuw in de lift, met 11 procent winst voor Dexia tot ruim 9 euro.

Ook Amerika was gisteren op weg naar de derde keer winst in evenveel dagen. De vooruitgang bleef echter bescheiden: van 0,1 procent voor de Nasdaq Composite tot 0,5 procent voor de Dow Jones. Over de hele week stond de Dow gisterenmiddag wel al 1,8 procent hoger, de Nasdaq zelfs 2,9 procent.

Een van de sterke stijgers op de NYSE was de softwaremaker Adobe, die 1,98 dollar duurder werd tot 30,5 dollar, in reactie op goede kwartaalcijfers. Corning, de grootste maker van glasvezelkabel, steeg met 28 cent tot 5,98 dollar dankzij een koopadvies bij UBS Warburg.

Ook de defensiebedrijven zaten in de lift nadat Salomon Smith Barney de rating voor de sector had opgetrokken tot ,,overwegen''. Lockheed Martin klom met 1,99 dollar tot 45,2 dollar, Northrop Grumman met 3,76 tot 84,82 dollar en United Technologies met 1,71 tot 59,07 dollar.