BRUSSEL -- De Europese aandelenbeurzen zijn het weekend ingegaan met een herhaling van de glansprestatie van donderdag. Ondanks een historische tweedaagse staan de meeste indices dit jaar nog altijd meer dan 10 % in het rood.

De enorme stijgingen van donderdag hebben blijkbaar nog meer kopers naar de markt gelokt, gedeeltelijk uit angst om de langverwachte rally te missen. De pan-Europese Stoxx 600 index boekte een winst van 4 procent en klom sinds woensdagavond met 10 procent.

Op weekbasis geeft dat nog een indrukwekkende winst van 4,1 procent, maar tegenover de enorme koersdalingen van de jongste weken verbleekt het herstel. Sinds nieuwjaar blijft er nog een verlies van 11 procent op het bord staan.

Net als donderdag werd het herstel aangedreven door de financiële waarden, wat vooral de beurzen in de Benelux ten goede kwam. Zowel de Bel-20 als de Nederlandse AEX klom met ruim 7 procent tot respectievelijk 1.679 en 257 punten. Tegenover het jaarbegin staan ze echter nog 17 en 20 % in het rood. De Brusselse beurs blijft daarmee in de running voor een trieste recordprestatie -- het boeken van vijf opeenvolgende verliesjaren. De topprestaties kwamen gisteren van de financiële groepen ING (+17 %), Aegon (+14 %), Almanij (+13 %), Fortis (+12 %) en Dexia (+11 %).

Ook de Franse beurs boekte met een dagwinst van 7,3 procent de beste prestatie in meer dan 15 jaar. De meeste Europese beurzen hebben er de beste ,,tweedaagse'' op zitten uit hun geschiedenis. Wall Street, dat de voorbije maanden veel minder terrein verloor dan Europa, volgde de herstelbeweging overigens niet.

Er stroomde heel wat geld uit de obligatiemarkt, waardoor de obligatierendementen scherp de hoogte ingingen. De Belgische langetermijnrente klom naar 4,17 %, het hoogste peil sinds ruim een maand.