Appelmans aangehouden
De voormalige ABVV-secretaris in Brussel, Anne-Marie Appelmans, is aangehouden op verdenking van schriftvervalsing, fiscale fraude, bendevorming, vervalsing van jaarrekeningen en actieve corruptie. Twee ambtenaren van de Franse Gemeenschap ondergingen hetzelfde lot.

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise pakte donderdag Anne-Marie Appelmans, voormalige secretaris van het ABVV-Brussel op, net als zes ambtenaren van de Franse Gemeenschap en twee collega-bestuurders van Anne-Marie Appelmans bij het bouwbedrijf ,,Move and Fix''. Dat bedrijfje werd met vakbondsgeld opgericht om werk te geven aan sociaal zwakkeren. Het gerecht verdenkt Appelmans en twee collega-bestuurders ervan dat ze zes ambtenaren van de Franse Gemeenschap smeergeld betaalden om openbare aanbestedingen in de bouwsector in de wacht te slepen, onder meer voor renovatiewerken in scholen.

Appelmans zelf werd aangehouden, net als één van haar collega-bestuurders en twee ambtenaren. Vier andere ambtenaren werden in verdenking gesteld wegens passieve corruptie maar zij werden niet aangehouden. Ook een derde bestuurder van ,,Move and Fix'' werd in verdenking gesteld maar niet aangehouden.


Amerikaans handelstekort naar record
De Amerikaanse handelsbalans voor 2002 vertoont een tekort van 503,4 miljard dollar. Dat is een record. In het laatste kwartaal van vorig jaar is het deficit opgelopen tot 136,9 miljard dollar, maakte het ministerie van Handel van de Verenigde Staten vrijdag bekend.

Analisten hadden een tekort voorspeld van 136,1 miljard dollar in het vierde trimester. De slechtere cijfers zijn voornamelijk te wijten aan het gestegen handelstekort, dat 132,3 miljard dollar beliep, tegen 122,9 miljard dollar het trimester voordien. Het tekort in goederen en diensten drukte de handelsbalans verder in het rood. Ter vergelijking, in 2001 bedroeg het tekort 393,4 miljard dollar.


Creg stuurt distributienetbeheerders terug naar af
De elektriciteitsintercommunales die de laagspanningsnetten uitbaten, krijgen een onvoldoende van de toezichthouder van de gas- en elektriciteitssector. De voorzitster van de Creg, Christine Vanderveeren, verklaarde donderdagavond tijdens een debat over de liberalisering van de stroommarkt dat de tariefvoorstellen van de eerste acht intercommunales afgekeurd zijn. Zij liet verstaan dat ook de andere intercommunales terug naar af worden gestuurd.

De voorbije maanden hebben verscheidene elektriciteitsleveranciers gewaarschuwd dat de intercommunales tarieven voorstellen die drie keer hoger liggen dan in de ons omringende landen.