DUVEL MOORTGAT: Nettowinst naar 5,9 miljoen euro - TRACTEBEL: Klacht van ex-crisismanager tegen vervalste jaarrekeningen - VAN LANSCHOT: Winst neemt met 8,4 procent toe, maar daalt in België - UCB: Trekt dividend op met 5,3 procent


DUVEL MOORTGAT: Nettowinst naar 5,9 miljoen euro
Brouwerij Duvel Moortgat heeft het afgelopen jaar goed geboerd. Het resultaat na belastingen (deel van de groep) steeg met 10,7 procent tot 5,9 miljoen euro. Ook de omzet ging in dezelfde mate de hoogte in, tot 58,1 miljoen euro.

In tegenstelling tot het dalend bierverbruik stegen de verkoopvolumes bij Duvel Moortgat. Van het merk Duvel werden 68 miljoen flesjes verkocht, een stijging met 8 procent tegenover 2001. De verkoop van Maredsous en van de pilsbieren nam toe met respectievelijk 17 en 6 procent. De verkoop van de vruchtensappen Freya handhaafde zich op hetzelfde niveau.

Duvel gaat het brutodividend optrekken tot 0,5 euro per aandeel.


TRACTEBEL: Klacht van ex-crisismanager tegen vervalste jaarrekeningen
Twee topmanagers en een voormalige topman van de energiegroep Tractebel worden door ex-crisismanager Pierre Bocquet beschuldigd van vervalsing van de jaarrekeningen en oplichting. Het Brusselse parket bevestigt dat er een klacht is ingediend tegen de huidige gedelegeerd bestuurder, Jean-Pierre Hansen, zijn voorganger Philippe Bodson, en de huidige financieel directeur, Emmanuel van Innis.

Het is niet het eerste juridisch geschil tussen Bocquet en de top van Tractebel. Pierre Bocquet, die begin 1999 nog door gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Hansen werd binnengehaald om een oplossing te zoeken voor de totaal uit de hand gelopen investering in het Centraal-Aziatische land Kazachstan, bestookt Tractebel al een tijdje met beschuldigingen over corruptie. De energiegroep wijst erop dat ze zelf een klacht heeft ingediend tegen de ex-crisismanager in Brussel en Genève wegens afleiding van financiële middelen.

Volgens Bocquet heeft Tractebel zijn belangen als aandeelhouder geschaad omdat de top onjuiste geconsolideerde jaarrekeningen voor 1997, 1998 en 1999 heeft neergelegd. Hij heeft aan de onderzoeksrechter eveneens verklaard dat de bedrijfsleiding er een parallelle boekhouding op nahoudt, schrijft De Financieel Economische Tijd .


VAN LANSCHOT: Winst neemt met 8,4 procent toe, maar daalt in België
De Nederlandse zakenbank F. van Lanschot Bankiers heeft vorig jaar de winst na belastingen met 8,4 procent zien toenemen, tot 97,576 miljoen euro. De inkomsten stegen met 1,2 procent tot 377,904 miljoen euro. In België, waar de bank zeven kantoren telt, leed van Lanschot verlies als gevolg van een herstructurering en mindere inkomsten uit effecten. De zakenbank bracht in ons land het aantal werknemers terug van 125 naar 108.

Toch nam het aantal klanten in België met 12 procent toe, tot 2.632. Zowat de helft onder hen zijn Nederbelgen: Nederlanders die in België hun toevlucht gezocht hebben. De instapgrens voor klanten werd verlaagd van 500.000 naar 250.000 euro.


UCB: Trekt dividend op met 5,3 procent
De farmaceutische en chemiegroep UCB heeft vrijdag aangekondigd het netto dividend met 5,3 procent op te trekken, tot 0,6 euro per aandeel. UCB bevestigde tevens de voorlopige bedrijfsresultaten voor 2002 die eerder deze maand al werden bekendgemaakt. De nettowinst ging met 4 procent omhoog tot 339 miljoen euro. De geconsolideerde omzet steeg met 2 procent tot 2,51 miljard euro.