CRÉDIT AGRICOLE: Groen licht voor fusie met Crédit Lyonnais - INDITEX: Begint keten voor mannenkleding - KB LUX: Lichte winststijging - MACINTOSH RETAIL GROUP: Forse winststijging - SWISS: 667 miljoen euro verlies - VODAFONE: 91 procent in Libertel


CRÉDIT AGRICOLE: Groen licht voor fusie met Crédit Lyonnais
De Franse financiële toezichthouder Cecei heeft donderdagavond het licht op groen gezet voor het huwelijk tussen de banken Crédit Agricole en Crédit Lyonnais. De nieuwe entiteit zal in termen van activa de op een na grootste Europese bank zijn. De combinatie van de twee banken zou ook goed zijn voor meer dan 25 procent van de Franse markt voor particulieren.

Aan de fusie zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moeten beide banken binnen het jaar 85 kantoren sluiten. Het gaat om kantoren in achttien Franse departementen waar de nieuwe entiteit een te sterke positie zou bekleden. Voorts eist de Cecei dat het kantorennetwerk in 32 departementen bevroren wordt. Beide banken hebben gezamenlijk 9.200 kantoren op een totaal van 35.000 in Frankrijk.

Het overnamebod door Crédit Agricole werd midden december vorig jaar gelanceerd.


INDITEX: Begint keten voor mannenkleding
De Spaanse kledingdistributeur Inditex, vooral bekend van de keten Zara, begint met een nieuwe keten, voor mannenkleding. ,,Often'' heet de nieuwe keten. Volgens de website van Inditex zijn de eerste drie Often-winkels al geopend. Er was bij het bedrijf niemand bereikbaar voor commentaar. Inditex heeft 1.566 winkels in 45 landen.


KB LUX: Lichte winststijging
KB Luxembourg, de Luxemburgse zusterbank van KBC die gespecialiseerd is in private banking, heeft vorig jaar bijna vier procent meer winst geboekt. Het dividend zal met bijna acht procent worden verhoogd tot 5,45 euro per aandeel. De netto geconsolideerde winst nam met 3,8 procent toe tot 180,9 miljoen euro. Het kernkapitaal bedroeg eind 2002 942 miljoen euro. De solvabiliteitsratio bedroeg 13 procent, de tier one ratio 8,4 procent.

KB Lux is voor 84 procent in handen van KBC-aandeelhouder Almanij.


MACINTOSH RETAIL GROUP: Forse winststijging
Macintosh Retail Group, de Nederlandse eigenaar van onder meer de Superconfex-keten, heeft vorig jaar een stijging van het bedrijfsresultaat geboekt met 25 procent tot 22,6 miljoen euro. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening steeg met 7,9 miljoen euro tot 12,2 miljoen euro (1,64 euro per aandeel). Macintosh schrijft de goede cijfers onder meer toe aan een strakke kostenbeheersing.

Door een netto buitengewoon resultaat van 14,2 miljoen euro kwam de totale nettowinst uit op 26,4 miljoen euro, tegenover een nettoverlies van 18,7 miljoen in 2001. Er wordt een dividend voorgesteld van 65 cent per aandeel, tegenover 50 cent in 2001.

De groep opende vorig jaar zo'n dertig winkels, vooral bij GP Décors en Kwantum Nederland. Doordat er 109 winkels werden verkocht of gesloten, daalde het totaal aantal winkels met 82 tot 717. Er werden onder meer vijftig Superconfex-winkels gesloten en 22 Hoogenbosch-schoenenwinkels in ons land en Duitsland. De sluitingen duwden de groepsomzet met 5,4 procent omlaag naar 766,5 miljoen euro.


SWISS: 667 miljoen euro verlies
De nieuwe Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss heeft in haar startjaar 2002 een verlies van 980 miljoen Zwitserse frank (667 miljoen euro) geleden. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend, één week voor de geplande officiële bekendmaking van de jaarcijfers. De geconsolideerde omzet kwam uit op 4,2 miljard Zwitserse frank. Daarmee zijn de jaarcijfers beter dan verwacht, aldus Swiss.


VODAFONE: 91 procent in Libertel
De Britse gsm-operator Vodafone meldt dat hij zijn belang in zijn Nederlandse dochter Vodafone Libertel via marktaankopen heeft verhoogd van 83,8 tot 90,8 procent van het kapitaal. Vodafone kocht de aandelen tegen maximaal 11 euro per aandeel. De Britten maken nu meer kans om de minderheidsaandeelhouders van Libertel uit te drijven. Vodafone biedt 771 miljoen euro voor de rest van de groep in een bod dat niet werd goedgekeurd door de raad van bestuur van Libertel. Het bod loopt nog tot 27 maart. Als de Britse groep 95 procent van de aandelen kan verwerven, kan ze de resterende aandeelhouders via de rechtbank proberen te verplichten om hun aandelen te verkopen.