LONDEN (bloomberg, eigen berichtgeving) -- Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus heeft zijn gedelegeerd bestuurder Tony Pedder gisteren aan de deur gezet. Pedder slaagde er afgelopen week niet in om de aluminiumafdeling te verkopen en het bedrijf moest vrijdag op de koop toe een nettoverlies bekendmaken van 458 miljoen pond (677 miljoen euro).

Het staalconcern heeft niet onmiddellijk een opvolger aangewezen. Stuart Pettifor, lid van de raad van bestuur, neemt voorlopig de taken van Pedder over. Bestuursvoorzitter Brian Moffat stelt zijn pensionering uit.

Pedder gaat echter niet met lege handen naar huis. Hij ontvangt een ontslagvergoeding gelijk aan één jaar loon of 550.000 pond (814.000 euro).

Pedder is het eerste slachtoffer van de soap rond het staalconcern. De Ondernemingskamer in Amsterdam besliste donderdag dat de Corus Group zijn aluminiumafdeling niet mag verkopen. De raad van commissarissen van Corus Nederland heeft zich tegen de verkoop verzet omdat ze vond dat die tegen het belang van de Nederlandse onderneming inging.

Corus Group heeft de 751 miljoen euro die de verkoop aan het Franse Pechiney zou opbrengen, nochtans dringend nodig. Het geld zou gebruikt worden om de staalactiviteiten in Groot-Brittannië grondig te herstructureren en een deel van de schulden terug te betalen.

Analisten gingen er gisteren nog van uit dat de fusie tussen Nederlandse Hoogovens en British Steel, die in 1999 ontstond, uit elkaar zou vallen. Het botert al een tijdje niet tussen de rendabele Nederlandse tak en de verlieslatende Britse activiteiten. De procedureslag die de raad van commissarissen van Corus Nederland tegen de verkoop van de aluminiumafdeling begon en won, was de spreekwoordelijke druppel, dachten vele analisten. Maar Moffat bevestigde gisteren dat de groep als geheel voortgaat.

Corus Group kondigde tegelijk voor het afgelopen boekjaar een verlies van 458 miljoen pond (677 miljoen euro) aan. Sinds de fusie in 1999 is de groep er nog niet in geslaagd om uit de rode cijfers te kruipen. In 2001 kon het staalconcern het verlies nog ,,beperken'' tot 419 miljoen pond (620 miljoen euro). Het operationele verlies bedroeg 393 miljoen pond (581 miljoen euro) tegenover 377 miljoen pond (558 miljoen euro) in 2001.