BERLIJN (afp, dpa, bloomberg) -- In een poging om de slabakkende Duitse economie op te krikken, heeft bondskanselier Gerhard Schröder een pakket maatregelen ter waarde van 15 miljard euro bekendgemaakt. Daarvan gaat 7 miljard naar de gemeenten en 8 miljard naar de bouwsector. Het plan wordt vrij sceptisch onthaald.

Het geld is onder meer bedoeld om langetermijnprojecten te financieren voor de verwerking van afvalwater en huishoudelijk afval en voor de hervorming van gemeentelijke en sociale structuren. Op die manier moeten in de bouw- en de ambachtensector nieuwe banen gecreëerd worden.

Bovendien wil Schröder het voor de bedrijven gemakkelijker maken om personeel te ontslaan. De werkloosheidsvergoedingen worden minder royaal. Nu heeft een Duitse werkloze gedurende 32 maanden recht op een uitkering; Schröder wil die periode inkorten tot nog slechts 12 maanden. Uitkeringen voor langdurig werklozen gaan omlaag.

De bondskanselier dreigde er bovendien mee dat de regering ,,actie'' zou ondernemen als de vakbonden en de werkgevers er niet in slagen flexibeler loonakkoorden af te sluiten. Bedrijven moeten de kans krijgen sectorakkoorden op te zeggen in moeilijke economische tijden. Gebeurt dat niet, dan wil Schröder maatregelen nemen om de macht van de bonden aan banden te leggen.

,,De herstructurering van de welvaartsstaat is onvermijdelijk geworden'', zei Schröder in een toespraak tot de Bundestag, het Duitse parlement. ,,We moeten klaar staan om van binnenuit veranderingen door te voeren.'' Hij riep op tot een massale inspanning om de economie uit het slop te halen: ,,Duitsland moet opnieuw een vertrouwenscentrum worden in Europa'', zei hij.

Maar uiteindelijk bevatten zijn plannen nog weinig nieuws. De meeste maatregelen waren de voorbije dagen al uitgelekt. En economisten, ondernemers en de conservatieve oppositie vinden de plannen niet verregaand genoeg. Topman Horst Siebert van het toonaangevende economisch onderzoeksinstituut IfW uit Kiel zei dat hij niet inzag hoe de voorgestelde maatregelen de groei kunnen stimuleren.

Schröders toespraak volstond echter wel om de bonden al tegen zich in het harnas te jagen. ,,We zijn diep teleurgesteld'', zei Michael Sommer, de voorzitter van de DGB, de federatie van Duitse vakbonden. Door te snoeien in werkloosheids- en andere sociale uitkeringen verbreekt Schröder zijn regeringsbeloften, zegt Sommer.

Als om te bewijzen hoe moeilijk het wel is om in Duitsland hervormingen rond te krijgen, keurde de Bundesrat -- de deelstatenkamer, waarin de oppositie de meerderheid heeft -- gisteren Schröders belastingplan af. Met dat plan wilde Schröder een aantal fiscale voordelen afschaffen, een forfaitaire belasting op meerwaarden bij beurs- en vastgoedtransacties invoeren en de belasting op bedrijfswagens verhogen. Maar de Bundesrat vreest dat elke belastingverhoging de werkloosheid alleen maar zal doen toenemen.