INTERVIEW. Admiraal Willy Herteleer: wonder van logistiek

Met de Amerikaans-Brits-Spaanse top op de Azoren begint misschien dit weekeinde de aftelling naar een oorlog in Irak. Als er oorlog komt, zullen admiraal Willy Herteleer, de gewezen stafchef van de strijdkrachten, en Luc De Vos, professor aan de Koninklijke Militaire School en de KU Leuven, elk tweemaal per week de strategische en militaire problemen toelichten in De Standaard. We vroegen hen nu al om een eerste kijk op de mogelijke Amerikaanse strategie. Hun antwoorden betekenen niet dat zij een oorlog goedkeuren of wensen, wel dat zij vanuit hun expertise zeggen wat de plannen en problemen kunnen zijn. Beiden zijn het er alvast over eens dat Amerika, militair gezien, de oorlog in Irak op zijn eentje kan winnen.
Hoeveel tijd hebben de VS nog voor een oorlog onmogelijk wordt? Admiraal Willy Herteleer: ,,Het begin van een oorlog is een politieke beslissing, die niet geconditioneerd wordt door militaire overwegingen. De Amerikaanse militairen zijn in staat op elk moment oorlog te voeren in dat gebied, ook in wat men de slechte maanden noemt, de maanden van de grootste hitte. Een oorlog in juni zal wel anders zijn dan één die in maart al begint.

-- Men zegt toch dat de tijd tegen de Amerikanen speelt?Het lange wachten is nu een probleem. Er zijn daar 200.000 en meer soldaten ontplooid in de woestijn, buiten de stad. Ze logeren in tenten en ...