BRUSSEL -- De Nederlands-Amerikaanse operator UPC heeft een bod klaar voor zowel de hele Vlaamse kabelinfrastructuur als voor Telenet zelf. ,,UPC, dat zijn agressieve jongens die zowel 100 procent van de kabel als van Telenet willen'', zei minister van Economie Dirk Van Mechelen (VLD) gisteren in de marge van de persbriefing over Telenet. Maar daarvoor moeten nog heel wat obstakels uit de weg worden geruimd.

Eén ding is zeker: UPC heeft de centen klaar om te investeren in Telenet. Het bod dat UPC in een geheime biedingsronde op Telenet en de kabelinfrastructuur al heeft uitgebracht, zou 150 miljard frank bedragen. Maar zelf wil UPC hierover geen commentaar kwijt. ,,Er moet over de hoogte van een bod verder onderhandeld worden'', aldus een woordvoerder.

UPC is een kabelmaatschappij van Nederlandse origine met belangrijke Amerikaanse aandeelhouders. Het bedrijf wil overal in Europa de kabel uitbouwen tot een drager van zowel televisiesignalen als telecom- en multimediadiensten. In België is UPC al geruime tijd aanwezig via de kabelmaatschappij TVD-Radio Public in Leuven en Brussel, die vorig jaar haar naam in UPC Belgium veranderde.

UPC is sinds februari vorig jaar op de beurs van Amsterdam en de Nasdaq genoteerd en kende daar een snelle koersgroei. Sinds de beursintroductie volgden al in sneltempo enkele nieuwe geldophalingen om sneller overnames te kunnen doen en het Europese netwerk te kunnen uitbouwen. Donderdag nog maakte UPC bekend dat het zijn oorlogskas opnieuw ging stijven via de uitgifte van een obligatielening van zo'n 1,5 miljard dollar (60 miljard frank).

UPC is ondertussen al in 10 Europese landen en Israël actief. Behalve de belangstelling voor Telenet aast UPC ook in Nederland op een kabelmaatschappij en op het kabeltv-netwerk van Deutsche Telekom.

Het bedrijf is door zijn vele investeringen wel sterk verlieslatend en zal dat nog een tijd blijven. UPC boekte in 1998 111 miljoen gulden (2 miljard fr.) verlies op een omzet van 195 miljoen gulden (3,6 miljard fr.). Voor de eerste negen maanden van 1999 boekte de groep 677 miljoen gulden nettoverlies (12,5 miljard fr.) op 608 miljoen gulden omzet (11,3 miljard fr.).