Eric Ignoul en Leo Steenbergen
© ep
ZAVENTEM -- IP Globalnet vermeed eerder dit jaar op het nippertje de ondergang. De tandem Leo Steenbergen en Eric Ignoul wist de aandeelhouders ervan te overtuigen vers geld in het bedrijf te stoppen. IP Globalnet heeft de strategie nu volledig omgegooid. ,,Vorig jaar werd er nog met geld gegooid, dit jaar draaien we iedere frank zestien keer om'', zegt Ignoul.

Als Belgische durfkapitaalverschaffers de naam IP Globalnet horen, reageren ze door de band erg schichtig. Begin vorig jaar werd IP Globalnet nog omschreven als een beloftevolle groeier met een pan-Europese strategie in de telecommarkt.

De stichter en toenmalige bedrijfsleider Rudy Mattheus kon klinkende namen in het durfkapitaalwereldje warm maken voor zijn gedurfde overnamestrategie. Partijen als Gimv, Creafund, KBC Invest, NIB Capital, DVV, Mercator & Noordstar, Achmea, Mitiska NetFund Europe en Trust Capital Partners stapten in het kapitaal van het jonge bedrijf.

Mattheus nam in goed één jaar tijd tien bedrijven over en beloofde nauwelijks één jaar na de oprichting al een beursgang op Easdaq. Beursvennootschap Petercam zag dat niet zitten en gaf het mandaat terug. Vervolgens zou Smeets Securities het bedrijf naar Euro.NM brengen.

Berichten over het financieel verleden van stichter Rudy Mattheus zetten enkele leden van de raad van bestuur aan tot actie. Die kwamen tot de vaststelling dat er tegen Mattheus aanwijzingen waren in verband met onregelmatigheden als consultant voor de Europese Commissie.

De beursgang werd in overleg met toenmalig CBF-voorzitter Jean-Louis Duplat afgeblazen en de omstreden stichter Mattheus werd gevraagd op te stappen uit het dagelijks beleid en de raad van bestuur. Hij speelt vandaag enkel nog een rol als aandeelhouder. De Brit David Havercraft nam even de leiding over, maar werd in november vorig jaar vervangen door Leo Steenbergen, de voormalige financieel directeur van Bekaert en daarvoor 17 jaar lang aan de slag bij HP.

De eerste prioriteit voor Steenbergen was om te overleven, want de vorige leiding had een lege kassa en een schuldenberg achtergelaten als gevolg van de overnamereeks en de afgeblazen beursgang. Steenbergen moest maar liefst 53 aandeelhouders ervan overtuigen vers kapitaal te injecteren of schuldvorderingen om te zetten in aandelen.

Dat leverde 10,7 miljoen euro vers kapitaal op en een schuldenconversie van 14 miljoen euro. ,,De afspraak met de aandeelhouders is dat we nu op eigen kracht verder kunnen'', zegt Steenbergen. Hoeveel geld IP Globalnet vorig jaar verloor, wil Steenbergen niet kwijt. De minwaarden op deelnemingen en herstructureringskosten laten vermoeden dat het een omvangrijk cijfer is. ,,We hadden een negatieve bruto-exploitatiecashflow (ebitda) van 10 miljoen euro op een omzet van 19,5 miljoen euro'', is het enige dat Steenbergen kwijt wil.

De verwachting is dat de exploitatiecashflow van IP Globalnet in de tweede jaarhelft in evenwicht is. De toekomst van IP Globalnet ligt volledig in de markt van contact centers, call centers zeg maar waar niet alleen telefoon maar ook modernere communicatietechnieken zoals e-mail gebruikt worden. IP Globalnet levert diensten om die ,,multimediale stromen'' te beheren. Zelf software ontwikkelen zit er niet meer in.

De nieuwe strategie betekent dat van de tien overgenomen bedrijven het Leuvense Teleserv van Eric Ignoul centraal staat in de expansie van IP Globalnet. Teleserv zou dit jaar zijn omzet van 200 miljoen frank op 600 miljoen frank brengen of goed de helft van de groepsomzet.

Het contract met Belgacom voor de ondersteuning van zijn helpdesk, die 18.000 pc's ondersteunt, is volgens Ignoul een voorbeeld van het succes van de nieuwe focus-strategie van de groep. Ignoul zegt nieuwe opportuniteiten te zien in de markt van de contact centers. Het probleem voor IP Globalnet is dat de financiële aandeelhouders voorlopig willen ,,consolideren'' en bedanken voor nieuwe overnames. Als ondernemer heeft Ignoul het daar moeilijk mee. ,,IP Globalnet mag niet het slachtoffer worden van zijn verleden'', meent hij.