BRUSSEL -- De 240 schuldeisers van CS2 stemmen woensdag over het herstelplan van de chipverpakker. CS2 verzamelt al enkele dagen volmachten om de stemming in goede banen te leiden. In principe kan de Brusselse handelsrechtbank woensdag al haar oordeel vellen over het herstelplan.

Het voorlopig gerechtelijk akkoord van CS2 loopt op 20 juni af. Op die dag stemmen de schuldeisers over het voorgestelde herstelplan. Dat herstelplan is sinds gisteren beschikbaar op de website van CS2. De marktautoriteit van Nasdaq Europe besloot het aandeel te schorsen toen bleek dat CS2 alleen een Nederlandstalige versie ter beschikking had.

Het bedrijf beloofde gisterenavond nog een Engelstalige versie klaar te maken. Doordat te veel partijen probeerden het 73 pagina's tellende rapport te downloaden, was het onmogelijk het op te vragen. Ook e-mailen lukte niet omdat het bestand te zwaar was. CS2 probeerde gisterenavond dan een lichtere versie ter beschikking te stellen.

Centraal in het herstelplan staat de omzetting van schulden in converteerbare obligaties met een coupon van 7 procent. Wie voor cash kiest, krijgt slechts 12,5 procent van zijn vordering eind 2001 en 12,5 procent eind 2002, zonder rente. De kleinste schuldeisers (minder dan 2.500 euro) zouden op 30 september 60 procent van hun vordering kunnen innen. Ook zij kunnen voor een converteerbare obligatie kiezen.

De gewone schuldeisers van CS2 hebben 12,8 miljoen euro te goed, de bevoorrechte 3,7 miljoen euro. Ten slotte zijn er de hoofdaandeelhouders (Gimv, IT Partners en Fortis Private Equity) die in november vorig jaar een lening van 11,5 miljoen euro verstrekten. Ook hier is een omzetting (inclusief rente) voorzien in converteerbare obligaties. De totale schuld bedraagt daarmee afgerond 28 miljoen euro.

Door de omzetting van schulden in converteerbare obligaties kunnen er heel wat aandelen bijkomen. Veel hangt af van de uitoefenprijs. Bij een totale conversie en dit tegen 0,5 euro per aandeel (ongeveer de huidige koers van CS2) stijgt het aantal aandelen tot 116,4 miljoen tegenover 16 miljoen aandelen nu.

CS2 verzamelt volmachten om de cruciale stemming over het herstelplan in goede banen te leiden. De huidige financiële aandeelhouders zullen wellicht het plan steunen. Na de stemming van de schuldeisers heeft de rechtbank maximaal 15 dagen om haar vonnis te vellen. Een positieve beslissing zou betekenen dat het bedrijf gedurende twee jaar schuldopschorting zou krijgen.

De vraag is of CS2 kan aantonen dat het de middelen heeft om het gerechtelijk akkoord door te komen. Het bedrijf heeft de vaste kosten al gevoelig gereduceerd en ook de personeelskosten substantieel teruggedrongen, maar heeft nood aan een brugfinanciering. CS2 praat met verschillende partijen over dergelijke ,,noodfinanciering''. Pas in een volgende fase zou dan een industriële partner zijn opwachting maken.