BMW: Succes 3-reeks duwt winst hoger - ISS: Resultaat beneden verwachtingen - LAURA ASHLEY: Schroeft winstverwachting terug - PHILIPS: Nog eens 1.600 banen weg in halfgeleiderafdeling - THALES: Uit het rood - T-ONLINE: Minder verlies - TYCO: Sluit 300 fabrieken en stelt winstverwachting bij


BMW: Succes 3-reeks duwt winst hoger
De Duitse autobouwer BMW verdiende in 2002 netto 2 miljard euro, tegenover 1,87 miljard euro in 2001. Dat was vooral te danken aan het succes van het bestverkopende model, de 3-reeks. BMW wil dit jaar nog met drie nieuwe modellen op de markt komen. (bloomberg)


ISS: Resultaat beneden verwachtingen
's Werelds grootste schoonmaakbedrijf ISS boekte over 2002 een nettowinst van 246 miljoen Deense kroon. Dat is 11 procent meer dan in 2001, maar het resultaat lag beneden de verwachtingen van de markt. De omzet steeg van 34,9 naar 38 miljard kroon. Maar vooral de vooruitzichten voor 2003 stelden teleur. ISS verwacht dat de winstgroei zal vertragen omdat het overnameritme wordt afgebouwd en er gesnoeid zal worden in weinig rendabele contracten. (bloomberg, reuters)


LAURA ASHLEY: Schroeft winstverwachting terug
Laura Ashley, de Britse winkelketen die vooral bekend is van haar bloemetjesmotieven, verwacht dat het resultaat over het voorbije boekjaar (tot eind januari) in het rood te moeten schrijven. Eerder was er nog sprake van een resultaat in evenwicht. (bloomberg)


PHILIPS: Nog eens 1.600 banen weg in halfgeleiderafdeling
De Nederlandse elektronicagroep Philips schrapt nog eens 1.600 banen in haar halfgeleiderafdeling, de onrendabelste divisie van de groep. Er wordt een fabriek gesloten in het Amerikaanse San Antonio, bovenop de al aangekondigde sluiting van een vestiging in Albuquerque in de staat New Mexico. Philips-topman Gerard Kleisterlee verwacht ook dit jaar nog een zwakke markt voor de verkoop van chips. (bloomberg)


THALES: Uit het rood
Het Franse Thales, de grootste producent van defensie-elektronica in Europa, klom vorig jaar uit de rode cijfers. Het jaar werd afgesloten met een nettowinst van 111 miljoen euro, terwijl er in 2001 nog een nettoverlies van 366 miljoen euro was. De operationele winst daalde evenwel van 645 tot 597 miljoen euro. (reuters)


T-ONLINE: Minder verlies
De Duitse internetserviceprovider T-Online verloor in het vierde kwartaal van zijn boekjaar nog maar 50 mijoen euro, tegenover 132,4 mijoen euro in dezelfde periode van 2001. De omzet steeg met 40 procent tot 463,1 miljoen euro. Vorig jaar haalde T-Online voor het eerst een positieve operationele cashflow (ebitda) van 103,5 miljoen euro. Voor dit jaar zou dat moeten uitkomen op 180 tot 210 miljoen euro. (bloomberg)


TYCO: Sluit 300 fabrieken en stelt winstverwachting bij
Het Amerikaanse conglomeraat Tyco heeft zijn winstverwachting voor dit jaar bijgesteld. Dat is onder meer te wijten aan 325 miljoen dollar kosten in verband met ,,boekhoudkundige kwesties''. Daarom zou het nettoresultaat voor het lopende boekjaar, dat eindigt in september, uitkomen op 1,3 tot 1,4 dollar per aandeel, in plaats van de eerder voorspelde 1,5 dollar. De ,,boekhoudkundige'' kosten vloeien voort uit een interne audit bij de Europese afdeling brandalarmen en veiligheid.

Tyco kondigde bovendien de sluiting aan van 300 fabrieken wereldwijd tijdens de komende drie jaar. Daardoor moeten de kosten tegen 2006 een miljard dollar lager liggen. (bloomberg)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig