BRUSSEL -- Zelfstandigen die zwart geld uit hun vennootschap gehaald hebben en in het buitenland geplaatst om te ontsnappen aan de belastingen, kunnen geen gebruik maken van de fiscale amnestie. Dat is af te leiden uit een strikte interpretatie van de amnestiewet. Volgens cijfers van de zelfstandigenorganisatie Unizo telde België eind 2002 240.000 vennootschappen, waaronder 220.000 kmo's.
Heel wat fiscalisten vragen zich al geruime tijd af of een zelfstandige, die zwarte inkomsten gegenereerd heeft via zijn vennootschap en die in het buitenland geplaatst heeft om te ontsnappen aan fiscale controle, in aanmerking komt voor fiscale amnestie. In de amnestiewet staat immers dat amnestie niet kan voor misdrijven die vallen onder de toepassing van de witwaswetgeving. Bovendien blijft strafrechtelijke vervolging voor die misdrijven mogelijk.

Die witwaswetgeving werd samen met de amnestieregeling uitgebreid om te vermijden dat echt misdaadgeld in het Belgische financiële systeem zou sijpelen. Daardoor werden ook de misdrijven van misbruik van vennootschapsgoederen, misbruik van vertrouwen en neerlegging van een valse jaarrekening in de witwaswetgeving opgenomen.

Maar het zijn net die misdrijven waaraan een zelfstandige die zwart geld uit zijn vennootschap haalt, zich schuldig maakt. Daarom zijn de meeste fiscalisten het erover eens dat de zelfstandigen in zo'n situatie niet zonder risico in de amnestieregeling stappen.

Minister van Financiën Didier Reynders kreeg op een seminarie, georganiseerd door Mees Pierson, de zakenbank van Fortis, dan ook de vraag voorgeschoteld of het waar is dat een zelfstandige die in 1997 met zijn vennootschap gestopt is en tot 1994 een deel van zijn omzet in het zwart gedraaid heeft, geen baat heeft bij de fiscale amnestie. In de volle zaal slalomde Reynders handig om de vraag heen. Achteraf zei hij dat het niet de bedoeling is om in de praktijk een onderscheid te maken tussen zelfstandigen die werken via een vennootschap en zelfstandigen die dat niet doen. Maar de fiscalisten en bankiers wezen er gisteren wel op dat ze hun klanten in elk geval op de wet moeten wijzen.

Reynders deed gisteren nog enkele opmerkelijke uitspraken die tot wenkbrauwgefrons leidden bij heel wat fiscalisten en bankiers. Zo zei hij dat tak-21 en tak-23-producten -- dat zijn spaarproducten in een verzekeringskleedje -- wel degelijk in aanmerking komen voor fiscale amnestie, hoewel tot nu altijd was meegedeeld dat dat niet het geval was.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig