© mh
BRUSSEL -- Belgen met zwart of grijs geld in het buitenland zullen dat volgend jaar legaal naar ons land kunnen terughalen als ze een heffing van zes of negen procent betalen. De paarse regeringstop raakte het vrijdag eens over die fiscale amnestie.

Vanuit liberale hoek was eveneens drie procent naar voren geduwd en bij de socialisten was oorspronkelijk ook tien procent te horen.

Het uiteindelijke negen procent is voor mensen die hun geld op een rekening plaatsen. Zij die het geld investeren in de Belgische economie, betalen zes procent boete. En premier Guy Verhofstadt interpreteert dat investeren heel breed.

Het kan gaan over investeringen in een bedrijf, het geld onderbrengen in starters- of participatiefondsen, maar eveneens over de bouw of renovatie van een eigen woning of een huis voor de kinderen.

De regering hoopt met de heffingen tot 500 miljoen euro in de lade te krijgen. Het moet gaan om buitenlandse rekeningen van voor 1 juli, die naar Belgische rekeningen worden overgebracht.

De banken doen de heffing zodat de vertrouwelijkheid is gewaarborgd, zegt paars. Als de financiële instellingen denken dat het om crimineel geld kan gaan, geven ze dat door aan de antiwitwascel.

De fiscale amnestie geldt alleen in 2004. Nadien zullen veel hogere boetes en intresten betaald moeten worden. Samen met de amnestie besliste de federale regering de strijd tegen de fiscale fraude op te voeren.

De CD&V-voorzitter, Yves Leterme, reageerde dat hij een hardere aanpak van de fraudeurs wil, met hogere heffingen. Hij eiste een compensatie voor mensen die hun belastingen wel correct betaalden en die volgens hem voor schut worden gezet. De christen-democraat denkt voor die groep aan minder erfenis- en schenkingsrechten.

Goed dat de oppositie een initiatief steunt waar we al een tijd mee bezig zijn, reageerde Guy Verhofstadt laconiek.

Dirk Holemans, de sterke man van Agalev, zei dat de paarse maskers zijn afgevallen.

,,Paars-groen hield zich bezig met het regulariseren van mensen in nood en paars houdt zich bezig met regulariseren van zwart geld.'' De ervaring in Italië leert dat de prijzen van de huizen erg zullen stijgen en zo wordt wie de wet heeft nageleefd tweemaal gestraft, verklaarde Holemans.

De fiscale amnestie past in het verhaal van Guy Verhofstadt om alle middelen te mobiliseren voor de sanering van de begroting en voor meer jobs.

In een interview met De Standaard doet de regeringsleider een oproep om meer te investeren in infrastructuur. Zo wil hij dat Biac, de uitbater van de luchthaven van Zaventem, onderzoekt of er een bijkomende luchthaven moet komen.

De eerste minister relativeert in het gesprek de zenuwachtigheid binnen zijn coalitie. Hij vergelijkt het met de sfeer op een eerste schooldag. ,,Al dat stof dat opwaait, zal weer gaan liggen'', voorspelt de VLD'er.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig