BRUSSEL -- De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar groeiramingen voor de economie in de eurozone haast gehalveerd. Uit het jongste maandbulletin blijkt dat de bank voor 2003 nu uitgaat van een groei van een half tot één procent. Eerder had de ECB gezegd dat de groei tussen de één en de twee procent zou uitkomen.

De bijgestelde groeiramingen bevestigen dat de economie in de eurozone het heel wat minder goed doet dan was verwacht. De economen van de ECB verwachten dat de economie in de twaalf landen van de eurozone dit jaar met 0,4 tot 1 procent zal groeien. Voor 2004 voorspellen ze een lichte versnelling van de groei, tot 1,1 á 2,1 procent. Dat komt neer op een forse neerwaartse herziening. Want in december vorig jaar hield de ECB het nog op een groei van 1,1 tot 1,9 procent in 2003 en van 1,9 tot 2,9 procent in 2004.

Als belangrijkste reden voor de aanpassing van de groeivooruitzichten citeert de ECB in haar maandbulletin de waardevermeerdering van de euro. De nominale effectieve wisselkoers van de euro is sedert november vorig jaar met elf procent gestegen.

De ECB heeft ook de inflatievooruitzichten lichtjes aangepast. Dit jaar zou de inflatie in de eurozone uitkomen op 1,8 tot 2,2 procent, volgend jaar zou het tempo van de prijsstijgingen vertragen tot ergens tussen 0,7 en 1,9 procent. De bankeconomen bevestigen dat ze geen teken zien van deflatie.

In een hoorzitting voor het Europees Parlement zei de ECB-voorzitter Wim Duisenberg gisteren dat de ECB zich tot doel heeft gesteld de inflatie op middellange termijn te beheersen op een peil onder, maar dichtbij de twee procent. Hij gaf toe dat de economische groei in de eerste helft van dit jaar erg zwak was en dat er weinig redenen zijn om te geloven dat de tweede jaarhelft beter wordt.

Tegelijk wees Duisenberg erop dat het prematuur is om te speculeren over een nieuwe renteverlaging. Volgens waarnemers wilde de ECB-voorzitter op die manier duidelijk maken dat ze er niet op moeten wedden dat er snel opnieuw renteverlaging komt. Wellicht niet in juni of juli, misschien in september. De vorige renteverlaging dateert pas van vorige week. Toen bracht de ECB haar basisrente met een half procentpunt omlaag tot twee procent. Duisenberg herhaalde gisteren wel dat alle ruimte voor renteverlagingen nog niet is uitgeput.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig