BERLIJN (bloomberg) -- Duitsland zal uiterlijk in 2008 zijn begroting in evenwicht brengen, verklaarde de Duitse minister van Economische Zaken, Wolfgang Clement, gisteren. Die deadline ligt twee jaar later dan totnogtoe was voorzien.

Het Duitse begrotingstekort zal dit jaar waarschijnlijk, net als in 2002, het plafond uit het Europese stabiliteitspact (maximaal 3 % van het bruto binnenlands product) overschrijden. Onze oosterburen kampen met dalende belastingontvangsten en toenemende sociale uitgaven als gevolg van de slabakkende economische groei. En veel beterschap lijkt er niet in zicht. De Europese Centrale Bank (ECB) halveerde gisteren nog haar groeivoorspelling voor dit jaar tot 0,5 á 1 procent.

Clement verklaarde in een tv-interview met het persbureau Bloomberg dat het nog tot ,,2007 of 2008'' zal duren om de Duitse begroting helemaal in evenwicht te krijgen. Zijn collega van Financiën, Hans Eichel, had aanvankelijk 2006 vooropgesteld, maar slikte die deadline vorige maand in. De lakse houding van Duitsland, dat tot voor enkele jaren de reputatie van budgettaire hardliner had, dreigt tot nieuwe conflicten te leiden met de Europese Commissie. Die moest eerder al toezien hoe de lidstaten het stabiliteitspact versoepelden om de impact van conjunctuurschommelingen op te vangen.

De grote vraag is of Duitsland volgend jaar zijn tekort eindelijk onder de 3 % zal kunnen krijgen. ,,Ik acht het mogelijk'', aldus Clement, ,,maar het zal duidelijk niet gemakkelijk zijn.'' Het Duitse begrotingsplan voor 2004 wordt op 28 juni voorgesteld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig