ANTWERPEN -- De mediagroep Concentra heeft in het eerste kwartaal van het boekjaar een nettowinst gehaald van 10,5 miljoen euro. Die winst is vrijwel volledig te danken aan de meerwaarde van 15,6 miljoen op de verkoop van de participatie in de bank KB Lux.

Concentra, in 2000 ontstaan uit de fusie van de uitgeverij Concentra en de holding Imperial Invest, boekt de meerwaarde op de verkoop van KB Lux als courante winst. Die komt daardoor over de eerste drie maanden van dit jaar uit op 12,74 miljoen euro. Een vergelijkbaar cijfer voor dezelfde periode vorig jaar is er niet, omdat Concentra toen nog geen kwartaalresultaten publiceerde.

De participatie in Mercator Printing Group leverde Concentra over de eerste drie maanden een courant verlies op van 1,2 miljoen euro. HostIt, het internet-hostingbedrijf van de groep, leed een verlies van 359.000 miljoen euro.

Daar staat tegenover dat de krantendivisie RUG, met onder meer Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen, een positief resultaat kon boeken van 83.000 euro, ondanks een verlies van 1,1 miljoen euro bij de gratis treinkrant Metro.

Willy Lenaers, gedelegeerd bestuurder van Concentra, hoopt dat Metro tegen het einde van dit jaar break-even (winst noch verlies) kan draaien, al wordt voor het hele boekjaar nog uitgegaan van een verlies van om en bij de twee miljoen euro. De reclame-inkomsten van Metro, dat met een oplage van 200.000 exemplaren per dag een van de grootste nationale kranten is, lagen in het eerste kwartaal van dit jaar 43 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, en de kosten van de krant -- vooral de drukkosten -- zijn verlaagd. Concentra werd eind vorig jaar de enige aandeelhouder van Metro nadat de andere aandeelhouders, Roularta en de investeringsmaatschappij NPM, hadden afgehaakt. Metro werd in oktober 2000 op de markt gebracht.

Metro leed overigens in zijn eerste boekjaar, dat liep van juli 2000 tot december 2001, een bedrijfsverlies van 8,2 miljoen euro. Tegenover een omzet van 3 miljoen euro stonden 11,2 miljoen euro kosten. Omdat eigenaar Concentra de gratis treinkrant voor 3,8 miljoen euro schulden kwijtschold, komt Metro uit op een nettoverlies van 4,5 miljoen euro.

Op de aandeelhoudersvergadering van Concentra gisteren legde Fernand Collin jr. zijn mandaat als bestuurder neer. Als voorzitter van de raad van bestuur van Concentra wordt hij opgevolgd door Aloys Vertongen, een voormalig lid van het directiecomité van de Kredietbank.