BRUSSEL -- Bass staat op het punt om Whitbread te kopen. Dat meldt de Britse zondagskrant The Sunday Telegraph. Holt men in Engeland niet een beetje achter de feiten aan, zou je denken.

Neen: in het bericht, dat overigens niet wordt bevestigd, gaat het om wat Bass Plc met het geld zou kunnen doen, nadat het zijn bierafdeling heeft verkocht. En dat zou wel eens de overname van Whitbread Plc kunnen zijn, de voormalige eigenaar van het Britse biermerk dat twee weken geleden in Belgische handen kwam.

Bass Plc is meer dan de tweede belangrijkste Britse brouwer. Eigenlijk is bier brouwen niet meer dan een nevenactiviteit geworden, waarvan het zo snel mogelijk af wil. Bass bezit drie belangrijke hotelketens, de Holiday Inn-keten en de hotels van Inter-Continental en Crown-Plaza. Volgens de Sunday Telegraph zou Bass een bod uitbrengen op de pubs van Whitbread Plc, die andere Britse ex-brouwer. Bass zou ongeveer 4 miljard pond voor Whitbread veil hebben. De bierafdeling van het concern zou een goede helft van dat bedrag opleveren.

Analisten achten een bod op Whitbread onwaarschijnlijk. Bass zou veeleer geïnteresseerd zijn in collega-hotelhouders, zoals het Amerikaanse Starwood Hotels, eigenaar van onder meer de Sheraton-keten. Ook het Franse Accor en het Britse Hilton, dat de beroemde Hilton-hotels buiten de Verenigde Staten beheert, worden getipt als target.

Bass is vandaag al goed voor zo'n half miljoen luxe-hotelbedden over de hele wereld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in