De Britse toerismegroep Thomson Travel die onderhandelt over een overname door het Duitse C&N Touristik, heeft een voorstel ontvangen om zich bij het eveneens Duitse Preussag aan te sluiten, de grootste toerismegroep van Europa.

Het initiatief van Preussag komt als een verrassing. Niet alleen staat Thomson Travel op het punt om een akkoord te sluiten met C&N Touristik, Preussag heeft al een belangrijke overname gedaan in Groot-Brittannië met de aankoop van Thomas Cook. En het is niet zeker dat Thomas Cook en Thomson Travel onder een dak kunnen zitten. De Europese Commissie verzette zich in '99 al tegen de fusie van de Britse toerismegroepen Airtours en First Choice.

Thomson Travel zei vrijdag in een mededeling alleen dat er inderdaad een voorstel is van een andere partij.

Met zijn zet probeert Preussag zijn Duitse concurrent C&N Touristik een hak te zetten. C&N Touristik bood eerst 130 pence, dan 145 pence per aandeel-Thomson. Maar pas toen het bod werd opgetrokken tot 160 pence, was het management van Thomson Travel bereid aan de gesprekstafel te komen zitten. Die prijs waardeert Thomson Travel op 110 miljard frank.

C&N Touristik is in handen van de Duitse distributieketen Karstadt en de luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

Het nieuws dat Preussag als een nieuwe kaper op de kust was verschenen, stuurde het aandeel-Thomson op de beurs van Londen met ongeveer 14 procent omhoog tot 162,25 pence.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.