AMSTERDAM (bloomberg) -- Op vraag van aandeelhouders van het internetbedrijf World Online houdt een Amsterdamse rechtbank maandag een hoorzitting. De aandeelhouders beschuldigen de toenmalige voorzitster Nina Brink en de ABN Amro Bank ervan de Nederlandse beursregels te hebben overtreden.

De rechtszaak werd ingeleid door advocaat Bob van der Groen die optreedt namens 1.200 aandeelhouders.

De aandeelhouders voelen zich om de tuin geleid omdat belangrijke informatie zou zijn achtergehouden bij de beursintroductie van World Online in maart. Het aandeel werd naar de beurs gebracht tegen 43 euro per aandeel maar noteert nu rond de 14 euro.

De klacht handelt vooral over de verkoop door Brink van een pakket aandelen tegen maar 6 euro per aandeel, kort voor de beursintroductie. De informatie in het prospectus over die transactie was vaag en onvolledig. ,,Wat Brink deed, was tegen de geest van de wet'', zegt Van der Groen. ABN Amro leidde de aandelenplaatsing, samen met het Amerikaanse Goldman Sachs.

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), een organisatie die de belangen van kleine beleggers verdedigt, en een andere advocaat overwegen naar de rechtbank te stappen met klachten tegen Brink en World Online. Meer dan 12.000 beleggers staan achter de zaak die VEB wil aanspannen.